Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Existuje veřejný činitel, který nemá střet zájmů?

Učitel hlasující o příspěvku města do rozpočtu školy, ve které učí. Trenér hlasující o příspěvku pro místní sportovní klub, kde trénuje. Zastupitel hlasující o dotování vodného a stočného v místě bydliště. Lékař hlasující o nájemném v místním zdravotním středisku. Zastupitelky s malými dětmi hlasující o příspěvku místnímu mateřskému centru. Krajský zastupitel hlasující o investici v jeho obci. Jsou to střety zájmů?

Poslanec lékař hlasuje o výši tarifních platů v nemocnicích. Poslanec živnostník o výši odečitatelného paušálu pro živnostníky. Senátor bankéř o regulaci bankovního sektoru. Senátor továrník o výši korporátní daně. Poslanec dělník o výši minimální mzdy. Poslanec důchodce o výši důchodů. Vysokoškolský profesor o financování univerzit. Jsou to střety zájmů?
Zákon z roku 1992 pravil, že střetem veřejného zájmu se zájmem osobním se rozumí takové jednání veřejného funkcionáře, které ohrožuje důvěru v jeho nestrannost nebo při němž veřejný funkcionář zneužívá svého postavení k získání neoprávněného prospěchu pro sebe nebo jinou osobu. V zákoně z roku 2006 již žádná definice střetu zájmu není. Pro definici střetu zájmů zastupitelů obecních či krajských zastupitelstev tak může být vodítkem samotný zákon o obcích. Tento zákon za střet zájmu považuje takovou situaci, kdy by podíl zastupitele na projednávání a rozhodování určité záležitosti v orgánech obce (kraje) mohl znamenat výhodu nebo škodu pro něj samotného nebo osobu blízkou. Výhoda má v řadě právních předpisů mnoho odlišných významů. Obecně může výhoda mít povahu materiální i nemateriální, může jít o jakýkoli prospěch či o snížení rizika neprospěchu a nevýhody. Výhoda však může mít i zcela nemateriální a finančně nevyčíslitelnou hodnotu, např. lepší prostředí bydliště apod.. Výhodou je v podstatě vše, co může někdo za výhodu považovat. Tolik k výhodě říkají právnici.
Při této interpretaci jsou všechny výše zmíněné příklady střetem zájmu. Reálný "politik", který nemá politiku jako živnost, který žije v konkrétním místě, má rodinu a přátelé, který ve svém bydlišti pracuje či podniká, takový politik se neustále potkává s konfliktem zájmů. Ale to ještě neznamená, že nemůže být dobrým politikem (komunálním, krajským, celostátním). Znám starostu malé obce, který čtyřikrát vyhrál volby a je zároveň místním developerem. Znám místního developera, který prohrál hned první volby, ve kterých kandidoval. V tom prvním případě lidé mají důvěru v jeho nestrannost, v tom druhém ji zřejmě od počátku neměli. Domnívám se, že samotný střet zájmů je jednou z vlastností politiky a veřejného života. Politika bez střetu zájmů neexistuje, je s ním bytostně spjata. Vždyť samotný politický boj je projevem střetu různých zájmů.
Mám pocit, jako kdyby mediálně ideálním politikem dneška byl člověk, u kterého lze střet zájmů předem a navždy zcela vyloučit. Existuje takový člověk? Bezpohlavní, nemajetné, nikde nezaměstnané a ničí zájem nereprezentující individuum? Osobně bych dal v politice přednost normálním lidem. Lidem, kteří střet zájmů (v dobrém slova smyslu) mají a běžně ho zažívají. Lidem, kteří se věnují svým profesím, živnostem či podnikání. Pro řešení tolik obávaných střetů zájmů stačí, aby to byli lidé slušní a nestranní. Samotný střet zájmů nevadí, není to nic, co by nepatřilo k normálnímu životu. To, co většině z nás vadí je korupce, zneužívání funkce, protěžování. Rozdíl mezi dobře a špatně řešeným střetem zájmů je všem jasný na první pohled. Bez právních disputací a složitých definic.

Autor: Věslav Michalik | neděle 12.12.2010 23:59 | karma článku: 9,47 | přečteno: 1309x
  • Další články autora

Věslav Michalik

Otevřete školy

Otevíráme obchody, divadla, kina, ale školy jen tak naoko. Podle schválených pravidel to je spíše hlídání dětí z prvního stupně. Je to chyba. Pět argumentů proč školy otevřít.

3.5.2020 v 11:19 | Karma: 20,57 | Přečteno: 684x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Věslav Michalik

Virus strachu

Pokud se člověk cítí ohrožen, pokud jde o jeho přežití, pokud má strach, pak je velmi snadno manipulovatelný. Dá se snadno přesvědčit, že se musí pro své přežití něčeho vzdát.

2.5.2020 v 7:34 | Karma: 19,43 | Přečteno: 549x | Diskuse| Společnost

Věslav Michalik

Deficit 300 miliard. Není to málo?

Vláda oznámila, že plánuje deficit 300 miliard Čtyřicet miliard byl původní schodek, 140 miliard je výpadek příjmů. Zbylých 120 miliard by tak mohlo jít na stimulační opatření pro podporu ekonomiky.

25.4.2020 v 19:22 | Karma: 14,47 | Přečteno: 676x | Diskuse| Ekonomika

Věslav Michalik

Covid19. Svět na křižovatce? A nebo příležitost?

Zákaz vycházení nebo karanténu mají země, které vytvářejí polovinu světového HDP a žije v nich třetina světové populace. Podle International Labour Organization je ztrátou zaměstnání ohroženo 1,25 miliardy lidí.

19.4.2020 v 11:58 | Karma: 9,47 | Přečteno: 257x | Diskuse| Ekonomika

Věslav Michalik

Bublina jménem Covid 19

S tou nemocí je to nějaké zapeklité. Před deseti dny jsem na své FB stránce zveřejnil níže uvedený text. Zdá se mi, že je pořád o čem přemýšlet. Do jaké míry je celá situace kolem Covid 19 bublinou?

16.4.2020 v 7:40 | Karma: 23,76 | Přečteno: 893x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2923x
Vzděláním jaderný fyzik, pragmatický optimista, starosta Dolních Břežan, člen STAN.