Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nemastné, neslané středočeské programové prohlášení

11. března 2013 bylo středočeským zastupitelstvem schváleno programové prohlášení krajskérady. Definuje krajské priority na příští čtyři roky a mělo by obsahovat řešeníklíčových témat Středočeského kraje. Podle mého názoru taková řešeníneobsahuje.

Začněme tím pozitivním. Je chvályhodné, že se Rada kraje zavazuje k uvážlivému a průhlednému hospodaření, k nezvyšování zadlužení kraje a k efektivnímu využívání prostředků ze všech zdrojů poskytovaných Evropskou unií. Jako pozitivní změnu oproti minulé společné vládě ČSSD a KSČM vnímám snahu o integraci s Pražským dopravním systémem, snahu o zamezení nevratných záborů zemědělské půdy, vytváření zelených zón či podporu učňovskému školství. Tím však novinky končí.

Investiční priority do zdravotnictví, dopravy a turistického ruchu představují pouhé dokončení projektů, které jsou již připravené, či rozestavěné, a na které je již zajištěno financování z EU fondů. Vzhledem ke špatné finanční situaci kraje můžeme diskutovat o tom, zda je smysluplné proplácet zdravotnické poplatky, zachovat žákovské jízdné, či rozdávat peníze obcím v programu FROM. Přestože s tímto druhem výdajů nesouhlasím, nepovažuji je za to nejpodstatnější, co bych chtěl na programovém prohlášení kritizovat. Domnívám se, že Středočeskému kraji a jeho vedení (ať již předchozímu, tak stávajícímu) schází dlouhodobá vize, k jejíž realizaci by kraj směřoval. Řekl bych, že Středočeskému kraji schází politický konsensus, shoda na dlouhodobých cílech, která by umožňovala kraj dále rozvíjet.

Proč si to myslím?  Středočeský kraj v posledních letech ztrácí své pozice. Přestože ekonomicky dlouhodobě těží z přítomnosti Prahy, která je sedmým nejvyspělejším regionem EU, v posledních letech se jeho pozice zhoršuje. Středočeský kraj, přestože byl spolu s Prahou tahounem české ekonomiky, od roku 2009 poměrně výrazně diverguje, tedy místo, aby se přibližoval průměru ekonomické vyspělosti EU, tak se od tohoto průměru začal vzdalovat (tento negativní vývoj v ČR probíhá ještě v regionu Moravskoslezsko). V ekonomické výkonnosti byl předstižen regionem soudržnosti Jihovýchod a v rámci ČR ztratil svoji příčku druhého nejbohatšího regionu. V celostátních dokumentech a analýzách jsou jako tahouni růstu a prosperity označováni Praha a nově Jihomoravský kraj namísto kraje Středočeského.

Ve světle těchto skutečností se dá společné programové prohlášení koalice ČSSD a KSČM charakterizovat nanejvýš jako udržovací, nemá žádné velké ambice. Pokračuje v cestě, na kterou náš kraj tato koalice vypravila v roce 2008. Je to cesta směřující ke kraji, který především poskytuje dobrý servis svým občanům. Prohlášení hovoří o „kvalitní veřejné službě“, sociální, zdravotní a vzdělávací, hovoří o rozvoji služeb, turismu a o rozvoji možností kulturního vyžití. Neříkám, že to je špatně. Pouze konstatuji, že to je pro Střední Čechy žalostně málo. Stejně tak konstatuji, že naše občany jenom kvalitní veřejné služby a turismus neuživí. Nejsou to obory, se kterými můžeme spojit ekonomickou výkonnost, zaměstnanost a prosperitu.

Díky své poloze a díky Praze má Středočeský kraj jedinečnou příležitost využít budoucí Evropské fondy k posílení své konkurenceschopnosti, k přilákání podniků napojených na vědu a výzkum, podniků s vysokým podílem inovací, využívajících zázemí pražských univerzit a vědeckých pracovišť. Středočeský kraj má velkou příležitost stát se významnou základnou znalostního průmyslu třetího tisíciletí, průmyslu, který bude zdrojem naší budoucí prosperity.

Bohužel v tomto programovém prohlášení nevidím nic, co by naznačovalo jakoukoli ambici náš kraj posunout tímto směrem a vrátit ho, alespoň v rámci České republiky, ekonomicky na špici.

Autor: Věslav Michalik | pátek 15.3.2013 16:40 | karma článku: 7,02 | přečteno: 282x
  • Další články autora

Věslav Michalik

Otevřete školy

Otevíráme obchody, divadla, kina, ale školy jen tak naoko. Podle schválených pravidel to je spíše hlídání dětí z prvního stupně. Je to chyba. Pět argumentů proč školy otevřít.

3.5.2020 v 11:19 | Karma: 20,57 | Přečteno: 684x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Věslav Michalik

Virus strachu

Pokud se člověk cítí ohrožen, pokud jde o jeho přežití, pokud má strach, pak je velmi snadno manipulovatelný. Dá se snadno přesvědčit, že se musí pro své přežití něčeho vzdát.

2.5.2020 v 7:34 | Karma: 19,43 | Přečteno: 549x | Diskuse| Společnost

Věslav Michalik

Deficit 300 miliard. Není to málo?

Vláda oznámila, že plánuje deficit 300 miliard Čtyřicet miliard byl původní schodek, 140 miliard je výpadek příjmů. Zbylých 120 miliard by tak mohlo jít na stimulační opatření pro podporu ekonomiky.

25.4.2020 v 19:22 | Karma: 14,47 | Přečteno: 676x | Diskuse| Ekonomika

Věslav Michalik

Covid19. Svět na křižovatce? A nebo příležitost?

Zákaz vycházení nebo karanténu mají země, které vytvářejí polovinu světového HDP a žije v nich třetina světové populace. Podle International Labour Organization je ztrátou zaměstnání ohroženo 1,25 miliardy lidí.

19.4.2020 v 11:58 | Karma: 9,47 | Přečteno: 257x | Diskuse| Ekonomika

Věslav Michalik

Bublina jménem Covid 19

S tou nemocí je to nějaké zapeklité. Před deseti dny jsem na své FB stránce zveřejnil níže uvedený text. Zdá se mi, že je pořád o čem přemýšlet. Do jaké míry je celá situace kolem Covid 19 bublinou?

16.4.2020 v 7:40 | Karma: 23,76 | Přečteno: 893x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

Spolek chce s klimatickou žalobou uspět jako Švýcarky. Mají šanci, míní expertky

27. dubna 2024  19:54

Evropský soud pro lidská práva rozhodl minulý týden ve prospěch dvou tisíc švýcarských seniorek. Ty...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2923x
Vzděláním jaderný fyzik, pragmatický optimista, starosta Dolních Břežan, člen STAN.