Mohli nás varovat, ale neudělali to!!!

4. 06. 2013 17:28:51
Část obce Dolní Břežany zvaná Jarov leží u Vltavy. V záplavové oblasti je asi 40 objektů, cca 10 slouží k trvalému bydlení. Jsme hned pod vodním dílem Vrané, takže před Prahou první na ráně. Díky Vltavské kaskádě se dá říci, že načasování každé povodně v tomto místě je v moci Povodí Vltavy. Tak sakra proč nás aspoň předem neupozorní, že nám zatopí část obce? Ať to aspoň stihnem těm lidem říct včas.

Neděle ráno. V částí obce na kopci řešíme zatopené sklepy, přeplněný rybník a z břehů se vylévající potok. Docela šrumec, hasiči čerpali celou předchozí noc. Stav ve Vltavě odpovídá počasí, protéká ji úroveň každoroční povodně, tedy kolem 600 kubíků za vteřinu.
Neděle poledne. Průtok je kolem 900 kubíků, odpovídající dvouleté vodě. Podle povodňového plánu stále ještě vše OK. Krizový telefon pořízený za Grosse mlčí (ostatně na něj nepřišla žádná zpráva do dnešního dne). V mailu žádné zprávy. Obecní povodňová komise přesto preventivně upozorňuje občany u Vltavy, aby byli ve střehu. Nikdo však nečeká nic mimořádného. Občané opustí své nemovitosti v očekávání, že se jako již mnohokrát zaleje vodou silnice a na pár hodin, či jednu noc, nebudou moci ke svým chatám či domům. Jeden drobný nesoulad tu je. Silnice se zalila při nižším průtoku, než by odpovídalo číslům z minulých povodní.
Pro jistotu volám kolegyni starostce do Vraného, zda nemá nějaké informace z hráze. Ne, vše je OK. Volám kolegovi starostovi do Kamýku nad Vltavou. Více méně tatáž odpověď. Ano, poteče to více, ale žádné velké drama nečekáme.
Neděle večer. Situace v celé obci stabilizována. Prší méně. Uklidněn, že všichni občané jsou v bezpečí, poslouchám zprávy. Paní Zárybnická mi s úsměvem sděluje, že Praha očekává v pondělí 2800 kubíků za vteřinu. Rychle počítám, pokud dá Berounka 1000 kubíků, pak z Vraného poteče 1800. Ježišmarijá, to budou zase všechny domy několikmetrů pod vodou. Okamžitě posílám na Jarov policii a hasiče, aby projistotu prošli všechny nemovitosti. Zrovna když tam dojedou, tak nám kaskáda z Vraného pustí namísto 900 kubíků dvojnásobek. Během hodiny jsou všechny nemovitosti kompletně zatopené do výšky několika metrů, hasiči utopili auto. Voda šla nahoru velmi rychle. Řízeně. Povodím Vltavy.
Chápu, že se upouštělo, aby se uvolnil prostor v kaskádě pro dobu kulminace Berounky. Chápu, že je nepředvídatelný průtok na Berounce. Nechápu však, proč na regulovaném toku Vltavy nemůžeme dostat včas varování, že se bude prudce zvyšovat její hladina. Asi proto, že nejsme Praha.

Autor: Věslav Michalik | úterý 4.6.2013 17:28 | karma článku: 41.77 | přečteno: 4128x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 12 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 120 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 263 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 31 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 9.02 | Přečteno: 146 | Diskuse
Počet článků 61 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2913

Vzděláním jaderný fyzik, pragmatický optimista, starosta Dolních Břežan, člen STAN.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...