Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na letošní povodně jsme už zapomněli? Co nám opravdu přinesly?

V médiích teď kraluje Zeman s Rusnokem. Povodně prošly novinami stejně rychle jako prošla voda krajinou. Pro média je to již nezajímavé téma. Zájem opadl stejně rychle jako opadla voda v zatopených oblastech. Nevím jak je to jinde. Za to vím, jak je to u nás ve vsi. Co nám tedy přinesly letošní povodně?

Spolehlivé hasiče. Když jsem nastoupil před deseti roky na úřad, tak jsem moc nechápal, proč má mít tak malá obec dva hasičské sbory, které historicky působí ve dvou samostatných částech obce. Ekonomicky se mi to zdálo jako nesmysl, navíc v té době jeden sbor ani moc nefungoval. V onu povodňovou neděli jsem byl opravdu rád, že máme sbory dva. Navíc jejich spolupráce fungovala bezvadně. Díky tomu lhotecký rybník nepřetekl, čerpalo se v mnoha domácnostech současně, rychle jsme od okolních ulic odstřihli z břehů se rozlévající břežanský potok a zabránili rozsáhlejšímu zatopení centra obce. Opět se ukázalo, jak je pro jakoukoli obec důležité mít dobrovolné hasiče. Projeví se to v krizových situacích, jako byla tato. Bez dobrovolných hasičů se žádný starosta neobejde.
Ochotné spolupracovníky. Kolegyně a kolegové z úřadu to zvládali (a ještě zvládají, protože likvidace škod ještě neskončila, byť mediálně je to pasé) na výbornou. Zejména chlapi z pracovní čety (ano přesně ti co jdou po práci na pár piv do místní nálevny) byli ochotni během oné kritické neděle nastoupit do práce během několika desítek minut po zavolání, pomoci při pytlování, čištění kanálů, dosypávání hráze přetékajícího rybníka a následně při likvidaci škod. Úřednická část si přišla na své později, při organizaci pomoci. 
Solidární sousedy a spoluobčany. Bezprostředně na výzvu se žádosti o pomoc se řada občanů ozvala, poskytla materiální a nebo finanční pomoc. Pomoc nabídly obce a města z nepostižených oblastí. Velmi rychle, během několika dnů, jsme získali vše potřebné. Desinfekční a úklidové prostředky, elektrocentrály, vysoušeče a další materiál. Dokonce i stát zareagoval velmi pružně a nebyrokraticky. Obec mohla v případě potřeby ihned čerpat finance na zakoupení potřebných věcí. Není to s námi tak špatné, jak se nám to někdy jeví. Když o něco jde, projevuje se to lepší v nás.
Nedostatečný systém varováni. Bohužel letošní povodně také ukázaly, že Povodí Vltavy nemá pro obce bezprostředně ohrožené vypouštěním vody z Vltavské kaskády zaveden jakýkoli účinný systém varováni. Evakuaci jsem vyhlašoval na základě vlastního uvážení po shlédnutí večerních zpráv. To už nám ale kaskáda pouštěla (zcela řízeně) padesátiletou vodu, aniž by to ohlásili kterékoli obci, která byla níže po proudu. Neměli jsme šanci lidi u Vltavy varovat, aby si mohli ze svých domů odvézt cenné věci, uklidit automobily apod. Toto se musí změnit. S kolegy starosty již na tom pracujeme.
Škody na obecním i soukromém majetku. Máme poškozenou kanalizaci, zničené propustky, vymleté kaverny, podemleté stromy, stále zavřenou silnici 2. třídy břežanským údolím, poškozenou místní komunikaci a parkové cesty. Škody na obecním majetku budou v řádu několika málo miliónů Kč. Téměř 30 soukromých nemovitostí bylo zcela zatopených, několik dalších rodinných domů mělo zaplavený suterén. Bohužel se opět ukázalo, že bydlení v těsné blízkosti řeky je velmi rizikové, v některých místech nevhodné. Škody na soukromém majetku budou pravděpodobně v řádu desítek milionů korun.
Cenné, byť drahé zkušenosti. V důsledku letošních povodní víme co nám funguje dobře. Víme, co je potřeba zlepšit, zejména v přenosu informací od centrálních orgánů směrem k obcím. Víme, jak se chová náš nepatrný potůček když se rozvodní. Víme jak upravit případná protipovodňová opatření. Víme, co máme udělat, abychom byli ještě lépe připraveni na příští velkou vodu. Letos to bylo mnohem lepší, než v roce 2002. Příště to bude ještě lepší než v roce 2013. Dokonalé to zřejmě nikdy nebude, protože příroda vždy překvapí.
 
Povodně přinesly spoustu škod, ale také spoustu pozitivní energie.
Učíme se s živly žít. Naši předkové s nimi žít uměli. Možná jsme si chvíli bláhově mysleli, že "poručíme větru, dešti".
Ale ani nám nezbývá nic jiného, než naučit se s vodou žít.

Autor: Věslav Michalik | pondělí 1.7.2013 6:17 | karma článku: 11,41 | přečteno: 258x
  • Další články autora

Věslav Michalik

Otevřete školy

Otevíráme obchody, divadla, kina, ale školy jen tak naoko. Podle schválených pravidel to je spíše hlídání dětí z prvního stupně. Je to chyba. Pět argumentů proč školy otevřít.

3.5.2020 v 11:19 | Karma: 20,57 | Přečteno: 684x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Věslav Michalik

Virus strachu

Pokud se člověk cítí ohrožen, pokud jde o jeho přežití, pokud má strach, pak je velmi snadno manipulovatelný. Dá se snadno přesvědčit, že se musí pro své přežití něčeho vzdát.

2.5.2020 v 7:34 | Karma: 19,43 | Přečteno: 549x | Diskuse| Společnost

Věslav Michalik

Deficit 300 miliard. Není to málo?

Vláda oznámila, že plánuje deficit 300 miliard Čtyřicet miliard byl původní schodek, 140 miliard je výpadek příjmů. Zbylých 120 miliard by tak mohlo jít na stimulační opatření pro podporu ekonomiky.

25.4.2020 v 19:22 | Karma: 14,47 | Přečteno: 676x | Diskuse| Ekonomika

Věslav Michalik

Covid19. Svět na křižovatce? A nebo příležitost?

Zákaz vycházení nebo karanténu mají země, které vytvářejí polovinu světového HDP a žije v nich třetina světové populace. Podle International Labour Organization je ztrátou zaměstnání ohroženo 1,25 miliardy lidí.

19.4.2020 v 11:58 | Karma: 9,47 | Přečteno: 257x | Diskuse| Ekonomika

Věslav Michalik

Bublina jménem Covid 19

S tou nemocí je to nějaké zapeklité. Před deseti dny jsem na své FB stránce zveřejnil níže uvedený text. Zdá se mi, že je pořád o čem přemýšlet. Do jaké míry je celá situace kolem Covid 19 bublinou?

16.4.2020 v 7:40 | Karma: 23,76 | Přečteno: 893x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:07

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2923x
Vzděláním jaderný fyzik, pragmatický optimista, starosta Dolních Břežan, člen STAN.