Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koalice ČSSD+TOP09. Nepředstavitelné! Opravdu?

Očekávaný výsledek voleb v Česku v roce 2013 má mnoho společného se skutečným výsledkem voleb v Německu v roce 2005. Situace v naší zemi dnes je v mnoha ohledech podobná situaci v Německu v roce 2005. Můžeme použít německý recept z té doby? Recept zvaný velká koalice?

V roce 2005 vyhrála v Německu CDU/CSU, dostali přes 35%. Jejich tradiční a přirozený koaliční partner, liberální FDP, zůstal pod 10%. Na druhé straně SPD s 34% odmítla na federální úrovni spolupráci s odpadlíky z vlastních řad a s postkomunisty. Zůstali ji Zelení s 8%. Slepence s účastí více menších stran zkušení a prozíraví politici z velkých stran odmítli. Jinými slovy, voliči v Německu v roce 2005 rozdali karty tak, že socialisté mohli vládnout buď s komunisty a svými vlastními odpadlíky a nebo udělat velkou koalici. Konzervativci mohli vládnout pouze ve spojení s více nesourodými menšími stranami (FDP a Zelení) a nebo udělat velkou koalici.
Výsledkem více než měsíčních intenzívních vyjednávání byla vláda velké koalice, která byla stabilní a vládla celé funkční období.

Německo tehdy stálo před nutnou reformou daní, sociálních systémů a trhu práce. Německo mělo před sebou velké úkoly a jejich politici dospěli k závěru, že si s nimi nejlépe poradí velká koalice. Skutečně, dva hlavní političtí rivalové (CDU a SPD) se byli schopni dohodnout na širokém konsensu o tom, kam má společnost a ekonomika směřovat. Během vlády velké koalice Němci rozhodli zásadní témata, jaderné elektrárny, reformy pracovního trhu, reformy zdravotnictví, školství a penzí, základní zahraničně politické otázky, konsolidaci financí, omezení zadlužení a další. Němečtí politici se v roce 2005 rozhodli pro konsensuální společnost namísto hry na brutální přetlačovanou. Výsledkem je, že v roce 2013 je Německo motorem růstu Evropy.

Všichni cítíme, že Česko stojí před velkými úkoly jako tomu bylo v Německu v roce 2005. V Česku stále chybí široký politický konsensus týkající se hospodářského a společenského směřování. Reformy přijaté jednou stranou politického spektra druhá strana okamžitě ruší či zpochybňuje. Země s nestabilním prostředím nemůže přilákat domácí a zahraniční investice a dosáhnout přiměřeného růstu. Namísto hledání konsensu pokračujeme v konfrontaci, mobilizujeme „na obranu svobody a demokracie“, vedeme kampaně proti „zlodějům a korupčníkům“, jsme svědky nástupu několika nevyzpytatelných stran a vše je korunováno prezidentem, který společnost zásadním způsobem rozděluje a snaží se rozvrátit politický systém. Nedivme se, že společnost má "blbou náladu".

V Česku v roce 2013 vše směřuje k tomu, že po volbách bude moci ČSSD vládnout s odpadlíky z vlastních řad (SPOZ) a komunisty (KSČM) a nebo udělat velkou koalici. ČSSD by se mohla inspirovat u našich sousedů. Neotevírat cestu komunistům k moci na centrální úrovni. Nejít do sebezničující spolupráce se svými odpadlíky ze SPOZ. Stejně tak TOP09 by nemusela hnát ČSSD do náruče komunistů či dovolit Zemanovi ČSSD rozložit. 

Velká koalice je nouzové řešení. Ale Česko je v nouzi. Potřebuje širší politický konsensus o zásadních otázkách svého dalšího směřování. Velká koalice ČSSD a TOP09 by takový široký konsensus mohla formulovat a položit tak základy tolik potřebné stability do budoucna. Stability, která je nutnou podmínkou prosperity. Navíc by velká koalice dokázala odrazit útoky prezidenta na politický systém a uhájit suverenitu parlamentu.
Je to pro Vás jako pro voliče nepředstavitelné? Pro mně ještě včera bylo.
Ale celý život mně živí analýza dat. Pragmatická a bez emocí. Hledání řešení úloh se zadanými okrajovými podmínkami. Samozřejmě si uvědomuji stín opoziční smlouvy a nedostatek politických osobností velkého formátu.

Němečtí politici v roce 2005 dokázali v zájmu Německa a jeho občanů překonat desetiletí rivality a podruhé v poválečné historii velkou koalici utvořit. Že se to Německu a jeho občanům vyplatilo je dnes každému zřejmé. Nízká nezaměstnanost, růst, nadprůměrně spokojení občané, klidné volby.
Hysterické přehánění. Líčení všeho v černých barvách. Neschopnost dohody. Osobní animozity. Není čas postoupit v české politice dále? Hledat dlouhodobá řešení pro Česko v širším konsensu?
Co budou schopni překonat čeští politici v roce 2013 v zájmu Česka a jeho občanů? To brzy uvidíme.

Autor: Věslav Michalik | pondělí 16.9.2013 6:23 | karma článku: 16,16 | přečteno: 887x
  • Další články autora

Věslav Michalik

Otevřete školy

Otevíráme obchody, divadla, kina, ale školy jen tak naoko. Podle schválených pravidel to je spíše hlídání dětí z prvního stupně. Je to chyba. Pět argumentů proč školy otevřít.

3.5.2020 v 11:19 | Karma: 20,57 | Přečteno: 684x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Věslav Michalik

Virus strachu

Pokud se člověk cítí ohrožen, pokud jde o jeho přežití, pokud má strach, pak je velmi snadno manipulovatelný. Dá se snadno přesvědčit, že se musí pro své přežití něčeho vzdát.

2.5.2020 v 7:34 | Karma: 19,43 | Přečteno: 549x | Diskuse| Společnost

Věslav Michalik

Deficit 300 miliard. Není to málo?

Vláda oznámila, že plánuje deficit 300 miliard Čtyřicet miliard byl původní schodek, 140 miliard je výpadek příjmů. Zbylých 120 miliard by tak mohlo jít na stimulační opatření pro podporu ekonomiky.

25.4.2020 v 19:22 | Karma: 14,47 | Přečteno: 676x | Diskuse| Ekonomika

Věslav Michalik

Covid19. Svět na křižovatce? A nebo příležitost?

Zákaz vycházení nebo karanténu mají země, které vytvářejí polovinu světového HDP a žije v nich třetina světové populace. Podle International Labour Organization je ztrátou zaměstnání ohroženo 1,25 miliardy lidí.

19.4.2020 v 11:58 | Karma: 9,47 | Přečteno: 257x | Diskuse| Ekonomika

Věslav Michalik

Bublina jménem Covid 19

S tou nemocí je to nějaké zapeklité. Před deseti dny jsem na své FB stránce zveřejnil níže uvedený text. Zdá se mi, že je pořád o čem přemýšlet. Do jaké míry je celá situace kolem Covid 19 bublinou?

16.4.2020 v 7:40 | Karma: 23,76 | Přečteno: 893x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2923x
Vzděláním jaderný fyzik, pragmatický optimista, starosta Dolních Břežan, člen STAN.