Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Můj gambler za milion! Aneb k čemu potřebujeme herny?

Podělím se s Vámi o skutečný příběh člověka kterého velmi dobře znám. Příběh gamblera, který začal postávat u blikajících obrazovek výherních automatů ve třinácti a dnes mu je právě Kristových třiatřicet let.

Píše se rok 1993. Nastupuje postkomunistický kapitalismus devadesátých let. Benevolentní přístup státu k hazardu je pouze jedním z projevů  tehdejší doby, kdy téměř vše je dovoleno v přirozené reakci na dobu, kdy mnoho věcí bylo zakázáno. Jeho rodiče se v té době rozcházejí za dramatických okolností. "Matka chlastá první ligu" je jeho stručné zhodnocení tehdejší situace. Je inteligentní, ale jaksi ponechán ve své pubertě osudu napospas. V té době se začínají všude objevovat výherní automaty. A kdo by nechtěl snadno získat nějakou tu korunu navíc? Je vlastně ještě děcko. S odolností vůči nástrahám řádově nižší než je odolnost běžného dospěláka. V té době ale o jeho skryté vášni vlastně nikdo nic neví.

Je mu osmnáct. Nemá dokončené základní vzdělání. Není ničím vyučený. Nějak se tou pubertou protloukl. Podařilo se mu sehnat práci. Lidově řečeno, chytil se. Je šikovný. Slušně vydělává. Má holku. Nechlastá. Nefetuje. Žije ve větším městě. Asi to dobře dopadne, říkám si.

Přichází drobné problémy. Rodina mu pomáhá. Protože boural s autem půjčeným od kamaráda a to nebylo pojištěné. Protože ho přepadli a ukradli mu větší objem peněz, tržbu z práce. Protože.... příběhů postupně přibývá. S nimi i objem peněz, které mu postupně půjčila rodina, kamarádi, zaměstnavatel. Bankovní půjčky, splátkové společnosti, lichváři, členové rodiny, to vše celkem za mnohem více než milión korun. Rozpadlé rodinné vztahy, napětí v práci, stres, beznaděj. Životní sny se vypařily. Přestože vydělá ročně skoro 300 tisíc čistého, přestože se tolik snaží, přestože těžce pracuje, mnohem více, než je běžná pracovní doba. Přesto je to pro něho beznaděj. Kde ty peníze jsou, říkáme si. Postupně vychází najevo, že jsou tam. V těch hernách. V těch výherních automatech.
Ke svým Kristovým narozeninám si dal dárek. Šel dobrovolně do psychiatrické poradny.
Je jedním z více než 40 000 lidí v Česku, kteří jsou závislí na hazardu. Dalších téměř 170 000 lidí je patologickým hráčstvím ohroženo. Není divu, když máme největší koncentraci hazardních přístrojů na světě a těmito přístroji jen za loňský rok proteklo více než 135 miliard korun. Není to neskutečné číslo? Více než třetina ročních výdajů tohoto státu na důchody.
Hazard není podnikání. Principem hazardní hry je obehrání důvěřivých. Hazard je čistá finanční spekulace. Hazard je neproduktivní činnost, kdy zisk jedné strany je vždy ztrátou druhé strany. V hazardu se peníze pouze přesunují z jedné kapsy do druhé. Hazard nevytváří žádnou hodnotu navíc, žádné zboží, žádné produkty, nic. Pravděpodobnost výhry je ve stroji vždy nastavena tak, že gambler nemůže dlouhodobě vydělat. Podnikatel v oblasti loterií nenese téměř žádné podnikatelské riziko, má však zaručen zisk, tomuto nízkému riziku zcela neúměrný. Není to důvod, proč je hazard v tolika zemích tak silně regulován a tak vysoce zdaněn?

Peníze prosázené v hazardu chybí v místní ekonomice. Naše obce a města by vypadala lépe, kdyby peníze naházené do automatů byly namísto toho utraceny u místních obchodníků a poskytovatelů služeb. Celosvětové statistiky uvádějí, že minimálně čtvrtina gamblerů si opatřuje peníze na hraní kriminální cestou. Nejčastěji podvodem, ale také krádežemi, prostitucí, prodejem drog. Gambler si půjčuje a ve spirále se zadlužuje. S tím úzce souvisí v této zemi velmi lukrativní obchod s dluhy a se zadluženým majetkem. Čím více je heren, tím více je hráčů. Čím více je hráčů, tím více je závislých. Čím více je hráčů a závislých, tím více je sociálních nákladů - podpora v nezaměstnanosti, podpora sociálně slabé rodině, léčba závislých, doprovodná kriminalita a další.

Není to dlouho co mají obce neomezenou pravomoc regulovat všechny druhy hazardních přístrojů na svém území. Od loňského roku ale také obce dostávají v rámci přerozdělování daně z hazardu do svých rozpočtů výrazně vyšší příjmy, než tomu bylo v minulosti. Je to takový malý legální úplatek ze strany organizátorů hazardu za to, že je obce a města na svém území trpí. Přijímat tento úplatek se však nevyplatí. V průměru se totiž prosází více než 20x tolik, než kolik přijde z hazardu do obecní kasy. K tomu připočtěme dlouhodobé sociální náklady, které násobně tyto "úplatky" převyšují.
Starostové stovek obcí to pochopili a hazard na svém území zcela odmítli. Čím více nás bude, tím lépe budou naše obce a města vypadat. Doufám, že se k nám připojí většina starostů a hazardu vyhlásí nulovou toleranci.

Autor: Věslav Michalik | pátek 8.11.2013 8:39 | karma článku: 28,36 | přečteno: 1524x
  • Další články autora

Věslav Michalik

Otevřete školy

Otevíráme obchody, divadla, kina, ale školy jen tak naoko. Podle schválených pravidel to je spíše hlídání dětí z prvního stupně. Je to chyba. Pět argumentů proč školy otevřít.

3.5.2020 v 11:19 | Karma: 20,57 | Přečteno: 684x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Věslav Michalik

Virus strachu

Pokud se člověk cítí ohrožen, pokud jde o jeho přežití, pokud má strach, pak je velmi snadno manipulovatelný. Dá se snadno přesvědčit, že se musí pro své přežití něčeho vzdát.

2.5.2020 v 7:34 | Karma: 19,43 | Přečteno: 549x | Diskuse| Společnost

Věslav Michalik

Deficit 300 miliard. Není to málo?

Vláda oznámila, že plánuje deficit 300 miliard Čtyřicet miliard byl původní schodek, 140 miliard je výpadek příjmů. Zbylých 120 miliard by tak mohlo jít na stimulační opatření pro podporu ekonomiky.

25.4.2020 v 19:22 | Karma: 14,47 | Přečteno: 676x | Diskuse| Ekonomika

Věslav Michalik

Covid19. Svět na křižovatce? A nebo příležitost?

Zákaz vycházení nebo karanténu mají země, které vytvářejí polovinu světového HDP a žije v nich třetina světové populace. Podle International Labour Organization je ztrátou zaměstnání ohroženo 1,25 miliardy lidí.

19.4.2020 v 11:58 | Karma: 9,47 | Přečteno: 257x | Diskuse| Ekonomika

Věslav Michalik

Bublina jménem Covid 19

S tou nemocí je to nějaké zapeklité. Před deseti dny jsem na své FB stránce zveřejnil níže uvedený text. Zdá se mi, že je pořád o čem přemýšlet. Do jaké míry je celá situace kolem Covid 19 bublinou?

16.4.2020 v 7:40 | Karma: 23,76 | Přečteno: 893x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

VIDEO: Londýnem běhali splašení koně. Zkrvavení vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32,  aktualizováno  20:16

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2923x
Vzděláním jaderný fyzik, pragmatický optimista, starosta Dolních Břežan, člen STAN.