Letiště Vodochody. Farizejství. Lež. A peníze.

Společnost Penta má zájem přebudovat původní podnikové letiště Area Vodochody na letiště mezinárodní, které by odbavovalo 3,5 milionů cestujících ročně. V roce 2009 bylo v Kralupech nad Vltavou ustanoveno Sdružení proti letišti reprezentující obce, na jejichž území žije téměř 30 tisíc občanů. Obce nesouhlasí s plánovaným záměrem výstavby a od té doby proti výstavbě letiště bojují, protože je v těsné blízkosti letiště Ruzyně vlastně zbytečné.

Od samého počátku se starostové a občanské iniciativy obracely se žádostí o pomoc na vedení Středočeského kraje. Na kraji vládl pevnou rukou David Rath s podporou komunistů. Delegace starostů žádající o podporu svého snažení tehdy nebyla dokonce vpuštěna do budovy krajského úřadu a tehdejší vedení kraje pro lidi žijící okolo budoucího letiště nehnulo prstem. Na konci roku 2010 Krajský úřad obce nepodpořil a v procesu EIA nepodal žádné námitky. Svým jednáním dal jasně najevo, že s plánovaným rozšířením letiště Vodochody souhlasí a soukromý záměr Penty podporuje. Proč? V zájmu koho? Na to tehdejší Rada kraje nikdy neodpověděla. Kdoví jaký obchod s tím byl spojený.

Obce jsou však vytrvalé. Probíhá další, již třetí kolo posuzování vlivu stavby na životní prostředí. A krajští vládnoucí politici se tentokrát probudili. Na prosincovém jednání středočeského zastupitelstva vládnoucí ČSSD náhle otáčí o 180 stupňů a vyslovuje verbální podporu obcím a občanským sdružením vystupujícím proti rozšíření letiště Vodochody. KSČM k tomu dokonce vydala stanovisko, že komunisté podporují vše, co je proti letišti Vodochody. Smutné je, že ve většině případů to jsou ti samí politici, kteří před dvěma roky dali letišti zelenou a kteří v roce 2009 odmítli podepsat petici, kterou vydalo hnutí STOP letišti Vodochody.

Náhle procitnutí přišlo až tehdy, kdy se mezi odpůrce výstavby zařadil nový hejtman Řihák. Výsledek je takový, že když mohli něco ovlivnit, tak nudělali nic. A jsou velmi aktivní tehdy, kdy už Středočeský kraj nemá mnoho možnosti cokoli ovlivnit.

A jaký bude výsledek? Letiště pravděpodobně bude. Umožnili to krajští politici ČSSD a KSČM. Ti samí, kteří budou v budoucnosti tvrdit, že oni přece byli proti, že vyjádřili všemožnou podporu všem iniciativám i obcím bojujícím proti letišti, že už nemohli nic dělat, že za to může zlé Ministerstvo životního prostředí.

Má takto farizejsky opravdu vypadat praktická politika? Vlk (prostý lid) se nažral a koza (business Penty) zůstala celá.

Autor: Věslav Michalik | pondělí 9.12.2013 15:55 | karma článku: 24,17 | přečteno: 1793x
  • Další články autora

Věslav Michalik

Otevřete školy

3.5.2020 v 11:19 | Karma: 20,57

Věslav Michalik

Virus strachu

2.5.2020 v 7:34 | Karma: 19,43

Věslav Michalik

Bublina jménem Covid 19

16.4.2020 v 7:40 | Karma: 23,76

Věslav Michalik

Čeho se bojí starostové z ODS?

22.1.2014 v 16:55 | Karma: 32,79
  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2923x
Vzděláním jaderný fyzik, pragmatický optimista, starosta Dolních Břežan, člen STAN.