Potkal jsem kulaka, vesnického boháče, škůdce národa.

Dodnes žijí mezi námi. Nevíme o nich. Jejich příběhy jsou téměř zapomenuty. Pocit křivdy a nedůvěry je v nich a jejich dětech hluboce zakořeněný.

     Naše obec potřebuje rozšířit školu. K tomu potřebujeme odkoupit pozemky. Při jednání s vlastníky jsem narazil na potomka jednoho z velkých předválečných sedláků. A protože jsem taky ze sedlácké rodiny, byť z opačného konce republiky, tak jsme si začali povídat. A povídání to bylo velmi zajímavé. Povídání o tom, jak jim komunisti zkonfiskovali majetek, jak vyhnali celou rodinu ze statku i z vesnice, jak jeho otce poslali na práci do nedalekého kamenolomu a o dalších útrapách tehdejší doby. Asi za týden mi přinesl hromádku tiskovin týkající se právě jejich případu. A co o tom psal místní tisk (Vesnické noviny, 21.7.1952) před šedesáti roky?

     Vesničtí boháči - třídní nepřátelé Šimůnek, Čížkovský a Zavadil z Dolních Břežan, notoričtí neplniči a sabotéři vládních usnesení a zemědělské pětiletky okradli veřejné zásobování jen za první čtvrtletí roku 1952 o 9.124 litrů mléka, 914 kg masa a jiných zemědělských výrobků.  
     Tito tři vesničtí boháči a sabotéři veřejného zásobování svým nepřátelským postojem a svými záměrnými činy, směřujícími k oslabení a narušení budování socialismu v naši vlasti se zařadili mezi přisluhovače a lokaje západních imperialistů, stali se přisluhovači těch, kteří usilují a rozpoutání nové, ještě hroznější světové války, zařadili se mezi vrahy korejských dětí a matek, sabotážemi a hrozbami snažili se zastrašit naše poctivé drobné a střední rolníky a odrazovali je od vstupu do JZD.  
     Tvrdá, ale spravedlivá ruka přistihla tyto parasity v pravý čas a učinila konec jejich rejdům, vyřadila je z kolektivu poctivých zemědělců, kteří nesouhlasí s jejich nepřátelským postojem vůči našim pracujícím. Není již nic v cestě, co by bránilo drobným a středním zemědělcům v lepším a radostnějším společném hospodaření na širokých lánech a ve společných stájích v JZD, není již nic, co by bránilo poctivým vlastencům a občanům v mohutném nástupu a úspěšném vybudování nových socialistických Dolních Břežan. Proto nebude po letošních mírových žních ani jednoho drobného a středního zemědělce, který by stál mimo JZD. Takto odhalili a vyloučili z kolektivu zemědělských pracovníků sabotéry, rozbíječe a pomahače paličů nové světové války, vesnické boháče Šimůnka, Čížkovského a Zavadila, kteří neujdou tvrdému, ale spravedlivému trestu. Takto skončí všichni ti, kteří záměrně narušují a brzdí budování naší krásnější socialistické vlasti.

     Kdo nešel tehdejším komunistům na ruku byl zastrašován, obviněn, zničen. Rodiny, kterým se to přihodilo, jsou stále obezřetné. Nedivím se jim. Za situace, kdy komunisté se svoji nezměněnou ideologií sedí v Parlamentu; kdy jejich současný předseda je dlouhodobě jedním z nejvyšších ústavních činitelů této země - místopředsedou Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky (2002–2010 a znovu od roku 2013); kdy komunističtí hejtmani přijímají státnické návštěvy z komunistické Severni Koree, státu s jedním z nejhrůznějších režimů této planety; a kdy se náš Parlament chystá umožnit bývalým estebákům zastávat nejvyšší funkce v tomto státě; za této situace bychom měli být všichni stále nadmíru obezřetní. Kdo zapomene historii opakuje její chyby.

Autor: Věslav Michalik | úterý 14.1.2014 11:15 | karma článku: 36,48 | přečteno: 2825x
  • Další články autora

Věslav Michalik

Otevřete školy

3.5.2020 v 11:19 | Karma: 20,57

Věslav Michalik

Virus strachu

2.5.2020 v 7:34 | Karma: 19,43

Věslav Michalik

Bublina jménem Covid 19

16.4.2020 v 7:40 | Karma: 23,76

Věslav Michalik

Čeho se bojí starostové z ODS?

22.1.2014 v 16:55 | Karma: 32,79
  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2923x
Vzděláním jaderný fyzik, pragmatický optimista, starosta Dolních Břežan, člen STAN.