Věslav Michalik

Tajemství ztraceného Boeingu MH370

14. 03. 2014 6:37:45
Je možné, aby se v dnešní době beze stop ztratilo ohromné letadlo, prošpikované elektronikou, s 239 lidmi na palubě? Ve věku informačních technologií a propojení všeho se vším. V době, kdy využíváme na každém kroku GPS satelity? V době, kdy výzvědné služby dokáži monitorovat každý náš krok? V době, kdy drony mohou zaútočit na opačné straně zeměkoule? V době všemožného špiclování, odposlechů a monitoringu?

Pokud jde o oficiální zdroje, pak se dosud nepodařilo všem těm světovým (americkým, čínským, ruským a kdoví jakým ještě) elektronickým uším a očím zjistit, kam se náhle to ohromné letadlo podělo. Zmizení je natolik překvapivé a těžko vysvětlitelné, že by jeden uvěřil, že snad zmizelo do nějaké další vesmírné dimenze.

Je potřeba říci, že velký bratr, který nás sleduje v našem městském a urbanizovaném prostoru, je opravdu poměrně hluchý a němý v pustině. Nicméně i přesto zůstává spousta otevřených otázek. Rozpadlo se letadlo na kousky? Spáchal pilot sebevraždu střemhlavým letem přímo do moře? Byl to teroristický útok? Nebylo letadlo sestřeleno vojáky? Nebo se zřítilo někam do džungle? Šlo o únos? Kompletní ztrátu elektrické energie? Co se vlastně stalo?

Nevíme. Nicméně v těchto dnech se jedná o záhadu roku. Přicházející zprávy tuto záhadu dále prohlubují. Malajské aerolinky reportují různé časy zmizení letadla. Příbuzní jsou schopni se dovolat na mobily pasažérů. Motory vysílají zprávy čtyři hodiny po údajné katastrofě. Nelze lokalizovat černé skříňky. Nikde se dosud nenašly žádné trosky. Na palubě byl parta maníků z firmy, která se zabývá elektronickými aplikacemi ve vojenství, které slouží právě k takovým účelům, aby nějaký objekt zmizel z radarů a ze světa elektronické komunikace.

Dosud jsme si mysleli, že v dnešním elektronickém světě, kdy je vše zachyceno kamerami, odposloucháváno, nahráváno, radarováno, že v takovém světě nemůže něco tak velkého jako letadlo prostě jen tak zmizet. V naši pyšné civilizaci jsme přesvědčeni, že něco takového se prostě nemůže stát.
Zjevně může. Přál bych všem lidem na palubě šťastný konec. Pravděpodobně to ale bude pouze další z leteckých neštěstí, které se možná nikdy nepodaří objasnit. Krutá výstraha, že naše poznání je stále velmi omezené.

Autor: Věslav Michalik | karma: 27.83 | přečteno: 2217 ×
Poslední články autora