Věslav Michalik

Rathův desátek. Osobní profit nebo systém financování strany?

11. 05. 2015 20:47:58
Na první pohled to vypadá jasně. Organizovaná korupce, předražování a manipulování veřejných zakázek, praní špinavých peněz. To je jen část nepravomocných rozhodnutí soudů týkajících se Rathových nejbližších spolupracovníků.

V roce 2008 utvořila středočeská ČSSD koalici s KSČM a do čela si zvolili velmi výraznou postavu. Davida Ratha, jednu z nejvýraznějších postav tehdejší ČSSD. Na Středočeském hejtmanství začaly nevídané čistky. Mezi úředníky převládala atmosféra strachu. David Rath byl silný vůdce. Vůdce, který za přihlížení svých kolegů nebývale zkoncentroval moc. Vůdce, který začal vytvářet systém outsorcingu rozhodování ve vybraných činnostech kraje.

Nejdříve přišly na řadu středočeské krajské nemocnice. Měly být řízeny z jedné příspěvkové organizace kraje s nazvem Krajská nemocnice Středočeského kraje. Řídila ji ředitelka kladenské nemocnice a členka předsednictva ČSSD Kateřina Pancová. Předsedou představenstva všech pěti krajských nemocnic byl Robert Georgiev, muž který působil jako šéf odboru kanceláře hejtmana a který předtím dělal Davidu Rathovi asistenta ve Sněmovně. Investičním náměstkem středočeských nemocnic a poradcem Davida Ratha byl Filip Bušina. Díky příspěvkové organizaci vznikl nástroj jak řídit nemocnice z jednoho místa, centrálně nakupovat léky i služby. Ale rovněž vznikl nástroj umožňující ovlivňovat výběrová řízení v jednotlivých nemocnicích. Předsedou výběrových komisí byl sociální demokrat Petr Kott. Proč takový zájem o nemocnice? Protože nemocnicemi mělo protéct několik miliard investičních dotací.
Podobný systém byl připraven pro středočeské krajské silnice. Proběhla reorganizace a koncentrace rozhodování do příspěvkové organizace Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje pod vedením Pavla Čiháka, který s Davidem Rathem velmi úzce spolupracoval. Miliardy na opravy silnic se přidělovaly v losovačkách. Po zatčení Davida Ratha se některé tendry opakovaly. Běžná úspora u opakovaných tendrů dosahovala desítek procent. Poloviční ceny oproti předchozímu stavu nebyly výjimkou.
A do třetice. Krajem vlastněná Středočeská turistická a informační služba. Ředitelkou byla Šárka Alexa, spolupracovnice Davida Ratha. Touto organizací neprotékaly miliardy, pouze miliony na propagaci, ale v problematických veřejných zakázkách.

Výsledek působení nejbližších spolupracovníků Davida Ratha ve středočeských institucích? Kateřině Pancové a Petru Kottovi Krajský soud v Praze nepravomocně uložil za korupci při veřejných zakázkách ve Středočeském kraji 7,5 roku vězení. Oba soud označil za organizátory korupce. Šárka Alexa dostala nepravomocně dva roky vězení s podmíněným odkladem na tři roky a nutnost uhradit 7,8 milionů korun za zmanipulování veřejné zakázky. Filip Bušina rovněž stanul před soudem. Spolu s dalšími třinácti lidmi čelí obvinění z krácení daně, korupce a praní špinavých peněz.

Dosud známá rozhodnutí soudů napovídají, že na Středočeském hejtmanství existoval důmyslný systém předražování veřejných zakázek. Tímto systémem proteklo několik miliard korun veřejných prostředků. Ze soudního přelíčení rovněž vyplývá, že systém generoval něco na způsob desátku. Deset procent z několika miliard je několik stovek milionů korun. Kde ty stovky milionů jsou? Zůstaly jako osobní profit mezi účastníky systému? A nebo doputovaly do černého fondu stranické pokladny, jak naznačuje samotný David Rath? To se zřejmě nikdy nedovíme. Nicméně tento příběh (pokolikáté už?) ukazuje, k čemu může vést koncentrace moci ve spojení s nekritickou adorací vůdce. Proč jsme tak nepoučitelní?

Autor: Věslav Michalik | karma: 28.81 | přečteno: 843 ×
Poslední články autora