Jak vytvořit problém za stovky miliónů, který se bude řešit léta!

10. 06. 2016 9:26:00
Středočeský kraj si s bývalým vojenským prostorem neví rady. Pronajmout za babku. Prodat suroviny za korunu. Zaplatit odškodné stovky milionů?

V roce 2010 pod Rathovým vedením Středočeský kraj bývalý vojenský prostor pronajal na 40 let firmě Mladá RP s.r.o. za 25 milionů korun. V roce 2012 vedení kraje firmě Mladá RP přihrálo za korunu druhotné suroviny v hodnotě desítek milionů. A současné vedení pak smlouvu s Mladá RP pro změnu v roce 2016 vypovědělo a jedná s ní o odškodnění. Příští vedení kraje pak bude pravděpodobně muset firmě Mladá RP odškodnění za provedené demoliční práce, které může být v řádu stovek milionů, prostě jen zaplatit.

Současná vládní koalice ČSSD a KSČM sklízí, co sama před šesti lety zasela. Celá kauza kolem RP Mladá začala dosti podivně. V roce 2009 zástupci ČSSD vehementně ujišťují občany o tom, že se v oblasti Milovic nebudou stavět žádné průmyslové podniky, průmyslové areály ani letiště. V roce 2010 probíhá kontroverzní výběrové řízení za které později kraj dostal od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže pokutu 1 milion korun, která byla po odvolání snížena na 250 tisíc. V tomto výběrovém řízení na dlouhodobé využití rozsáhlého majetku kraje uspěla společnost RP Mladá. Společnost bez jakékoliv historie. Společnost účelově založena dvěma osobami s úzkými vazbami na exhejtmana Davida Ratha. Nezodpovězenou zůstává otázka proč si kraj vybral velmi kontroverzním způsobem jako dlouhodobého strategického partnera pro rozvoj a správu rozsáhlého území o výměře stovek hektarů firmu bez zkušeností v oboru a bez finančního zázemí. Tehdejším argumentem pro veřejnost bylo právě to, že jedině tato společnost zajistí, že letiště nebude letištěm a bývalý vojenský prostor nebude průmyslovou zónou.

Teď jsme svědky obratu o 180 stupňů. Současná krajská vláda smlouvu s firmou Mladá RP vypověděla. Jak vyplývá z veřejných prohlášení vedení kraje, smlouvu vypověděla proto, aby v bývalém vojenském prostoru mohla vybudovat průmyslovou zónu a nákladní letiště. Tedy přesný opak veřejných ujištění z roku 2010. Po šesti letech jsme dospěli do stavu, že Středočeský kraj má před sebou buď dlouholetý soudní spor a nebo dobrovolné odškodnění firmě Mladá RP v řádu stovek milionů korun. A k tomu stovky hektarů problematického území s nedokončenými demolicemi ve kterém bude nemožné v případě sporu cokoli dělat.

Tak to dopadne vždy, když se vládne a rozhoduje bez dlouhodobého plánu, bez strategické vize. Kdyby krajská vláda ČSSD a KSČM věděla co chce a jednala v souladu s dlouhodobým záměrem, mohli jsme dnes mít v bývalém vojenském prostoru vyčištěné území za zlomek nákladů, které bude stát eskapáda s Mladá RP. A na části bývalého vojenského prostoru jsme mohli mít funkční národní průmyslovou zónu přinášející pracovní příležitosti pro občany Milovic a dalších okolních obcí a měst.

Autor: Věslav Michalik | pátek 10.6.2016 9:26 | karma článku: 15.63 | přečteno: 550x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Praha a střední Čechy

Michal Merhaut

Když do Kolína přijely tanky…

Zatímco severomořským pobřežím se linuly tóny Kmochových skladeb v podání dechové hudby Veřejného požárního útvaru v Kolíně, do překročení československých hranic prvními jednotkami okupačních vojsk zbývalo jen pár hodin.

23.8.2022 v 9:05 | Karma článku: 14.11 | Přečteno: 182 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Anime, Cosplay, Fursuit, zábava puberťáků?

Možná, že už víte, co se u nás doma děje a jak začal příběh mého života s transgender puberťákem.....

22.8.2022 v 10:27 | Karma článku: 13.58 | Přečteno: 622 | Diskuse

Michal Merhaut

Kolínské jaro 1968

Generační obměna členů KSČ a hospodářské zaostávání Československa za západními zeměmi vedlo v 60. letech k nutnosti reforem a k pozvolnému uvolňování tuhého totalitního režimu.

22.8.2022 v 9:51 | Karma článku: 8.48 | Přečteno: 158 | Diskuse

Michal Merhaut

Reflexe roku 1968 v obecních kronikách

Obecní kroniky zaznamenávají události lokálního významu, ať už je to budování vodovodu, úspěchy místního fotbalového mužstva apod.

21.8.2022 v 10:34 | Karma článku: 12.54 | Přečteno: 250 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Vyznání MARKOVI

Moc ráda se zamilovávám. Opakovaně, vášnivě, bezhlavě a neustále se zamilovávám do věcí, barev, lidí, dobrého jídla, vína, měst a zemí, bot, neobvyklých hodinek, knih (ne nutně v tomto pořadí) a do stovek dalších oblastí.

11.8.2022 v 15:24 | Karma článku: 11.21 | Přečteno: 433 | Diskuse
Počet článků 61 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2913

Vzděláním jaderný fyzik, pragmatický optimista, starosta Dolních Břežan, člen STAN.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...