Věslav Michalik

Jak vytvořit problém za stovky miliónů, který se bude řešit léta!

10. 06. 2016 9:26:00
Středočeský kraj si s bývalým vojenským prostorem neví rady. Pronajmout za babku. Prodat suroviny za korunu. Zaplatit odškodné stovky milionů?

V roce 2010 pod Rathovým vedením Středočeský kraj bývalý vojenský prostor pronajal na 40 let firmě Mladá RP s.r.o. za 25 milionů korun. V roce 2012 vedení kraje firmě Mladá RP přihrálo za korunu druhotné suroviny v hodnotě desítek milionů. A současné vedení pak smlouvu s Mladá RP pro změnu v roce 2016 vypovědělo a jedná s ní o odškodnění. Příští vedení kraje pak bude pravděpodobně muset firmě Mladá RP odškodnění za provedené demoliční práce, které může být v řádu stovek milionů, prostě jen zaplatit.

Současná vládní koalice ČSSD a KSČM sklízí, co sama před šesti lety zasela. Celá kauza kolem RP Mladá začala dosti podivně. V roce 2009 zástupci ČSSD vehementně ujišťují občany o tom, že se v oblasti Milovic nebudou stavět žádné průmyslové podniky, průmyslové areály ani letiště. V roce 2010 probíhá kontroverzní výběrové řízení za které později kraj dostal od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže pokutu 1 milion korun, která byla po odvolání snížena na 250 tisíc. V tomto výběrovém řízení na dlouhodobé využití rozsáhlého majetku kraje uspěla společnost RP Mladá. Společnost bez jakékoliv historie. Společnost účelově založena dvěma osobami s úzkými vazbami na exhejtmana Davida Ratha. Nezodpovězenou zůstává otázka proč si kraj vybral velmi kontroverzním způsobem jako dlouhodobého strategického partnera pro rozvoj a správu rozsáhlého území o výměře stovek hektarů firmu bez zkušeností v oboru a bez finančního zázemí. Tehdejším argumentem pro veřejnost bylo právě to, že jedině tato společnost zajistí, že letiště nebude letištěm a bývalý vojenský prostor nebude průmyslovou zónou.

Teď jsme svědky obratu o 180 stupňů. Současná krajská vláda smlouvu s firmou Mladá RP vypověděla. Jak vyplývá z veřejných prohlášení vedení kraje, smlouvu vypověděla proto, aby v bývalém vojenském prostoru mohla vybudovat průmyslovou zónu a nákladní letiště. Tedy přesný opak veřejných ujištění z roku 2010. Po šesti letech jsme dospěli do stavu, že Středočeský kraj má před sebou buď dlouholetý soudní spor a nebo dobrovolné odškodnění firmě Mladá RP v řádu stovek milionů korun. A k tomu stovky hektarů problematického území s nedokončenými demolicemi ve kterém bude nemožné v případě sporu cokoli dělat.

Tak to dopadne vždy, když se vládne a rozhoduje bez dlouhodobého plánu, bez strategické vize. Kdyby krajská vláda ČSSD a KSČM věděla co chce a jednala v souladu s dlouhodobým záměrem, mohli jsme dnes mít v bývalém vojenském prostoru vyčištěné území za zlomek nákladů, které bude stát eskapáda s Mladá RP. A na části bývalého vojenského prostoru jsme mohli mít funkční národní průmyslovou zónu přinášející pracovní příležitosti pro občany Milovic a dalších okolních obcí a měst.

Autor: Věslav Michalik | karma: 15.63 | přečteno: 550 ×
Poslední články autora