Rozdáváme, na budoucnost kašleme!

22. 09. 2016 20:34:24
Vládou schválený rozpočet na příští rok je na světě. Po čtyřech letech růstu HDP jsme se dočkali dalšího rozpočtu bez velkých a strategických investic, bez reforem.

Kdy tedy budeme investovat? Kdy budeme dělat nutná strukturální opatření v sociálních systémech? Po volbách? A po kterých, když nás každý rok čekají alespoň jedny?

Před volbami se rozdává. Před těmi letošními krajskými se zvedají platy různým skupinám státních zaměstnanců. Dalším skupinám je minimálně slíbeno, že příjmy porostou. V roce 2016 skončí rozpočet na nule, protože neinvestujeme. V roce 2017 plánuje vláda schodek 60 miliard. Ale proč ten schodek, když se moc neinvestuje a daně se vybírají dobře? Kvůli parlamentním volbám? Problém takového přístupu spočívá v tom, že zvyšujeme spotřebu, ale neinvestujeme dostatečně do své budoucnosti. Do infrastruktury, do kvalitní dopravy silniční, železniční i veřejné. Do mobility pracovní síly. Do vysokorychlostního internetu, kdy vysokorychlostní síť znamená pro rozvoj této země ve 21. století totéž co znamenala železnice pro náš rozvoj ve století devatenáctém. Ano, přidáme různým skupinám zaměstnanců. Ale bez potřebných reforem. Školství potřebuje nejen peníze, ale hlavně změnu přístupu ke vzdělání. Pokud má být tato země úspěšná, potřebuje lidi vzdělané, ale především flexibilní, připravené se učit a reagovat na rychle změny okolo nás. A jestli je něco opravdu jisté, tak to, že rychlost změn neustále roste. Ve zdravotnictví je to podobné jako ve školství.Pokud není vůle cokoli měnit před kterýmikoli volbami, tak se zřejmě nebude měnit dlouho vůbec nic. Příští rok jsou volby parlamentní, pak prezidentské, senátní a komunální, pak zase evropské, pak zase krajské a tak pořád dokola. A k tomu ekonomický cyklus. Volbami motivovaný přístup k rozpočtu vede pouze k navyšování mandatorních výdajů, což do budoucna podvazuje připravenost k jakýmkoli reformám. Zajímavé je, že vedení krajů se chová podobně. Moje zkušenost z kraje Středočeského. Brutální navýšení dotací rozdaných před krajskými volbami zcela netransparentně. Jen letos bylo takto rozdáno přes 200 milionů korun. Výrazný nárůst běžných výdajů. Velmi nízké kapitálové výdaje, třetí nejnižší mezi kraji přepočteno na počet obyvatel. Neochota sáhnout do struktury středních škol, neschopnost řešit kumulující se stamilionové ztráty krajských nemocnic. Jednoduše řečeno, ani Středočeský kraj neinvestuje do své budoucnosti. V krajích se to dá změnit za 14 dní a minimálně na čtyři roky. Na centrální úrovni to tak jednoduché nebude.
Autor: Věslav Michalik | čtvrtek 22.9.2016 20:34 | karma článku: 26.54 | přečteno: 896x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 17.82 | Přečteno: 336 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 54 | Diskuse

Milan Smutný

Za e-autem v Německu zůstávají emise CO2 emise dvakrát vyšší než ze spalovacích motorů

Klíčovým prvkem dekarbonizační ideologie EU je nadirigovaný přechod na povinnou elektromobilitu od roku 2035. Ovšem emise CO₂ z čistě elektrických vozů jsou však podle německé analýzy dvakrát vyšší než u spalovacích aut.

18.3.2024 v 1:46 | Karma článku: 39.34 | Přečteno: 3371 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Čelíme statistickému zkreslení

Počet lidí, kteří si spoří na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému, v roce 2023 klesl o 173.000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

16.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 45.71 | Přečteno: 10131 | Diskuse

Hugo Körbl

Páka na zlepšení platební morálky v obchodních vztazích: 1200 Kč za každou pozdní platbu

Je zajímavé, že se ve své advokátní praxi často setkávám s tím, že se zapomíná na to, že podnikatel má při pozdě zaplacené faktuře nárok vůči jinému podnikateli rovněž na částku 1.200,- Kč jako paušální náhradu nákladů.

12.3.2024 v 13:17 | Karma článku: 11.64 | Přečteno: 326 | Diskuse
Počet článků 61 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2913

Vzděláním jaderný fyzik, pragmatický optimista, starosta Dolních Břežan, člen STAN.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...