Hitler v Sudetech. Brežněv v Československu. Putin na Krymu.

Mocenské cíle jsou po staletí stejné - rozšířit a ochránit sféru vlivu. Mění se kulisy. Jména dobyvatelů. Jména obětí. Názvy dobývaných území. Základní principy zůstávají.

V roce 1938 bylo Československo součástí geopolitické hry, kterou ve třicátých letech minulého století v Evropě rozehrál Hitler. Československo bylo Hitlerem označováno jako stát, který pošlapává práva svých menšin. Scénář byl jednoduchý a úloha páté kolony jasná. Vyvolávat incidenty (např, Teplický incident, kdy došlo ke středtu K.H.Franka s československými policisty) a přicházet s nepřijatelnými požadavky (např. Karlovarský program, který obsahoval nároky pro Československo zcela nepřijatelné z důvodů národnostních, demokratických i z hlediska suverenity). Beneš přesvědčoval západní mocnosti o tom, že případné ústupky Československa Německu by měly značný dopad na celou západní Evropu. Západní Evropa tehdy Benešovo přesvědčování nevyslyšela. Výsledkem byla Mnichovská dohoda. Pěšák jménem Československo byl v geopolitické hře obětován.

V roce 1968 bylo Československo součástí geopolitické hry, kterou rozehrál v Evropě Sovětský svaz. Leonid Brežněv demokratické změny v Československu označil za kontrarevoluci. Scénář byl jednoduchý a úloha páté kolony jasná. Požádat o ochranu komunistického režimu a legitimizovat vstup okupačních vojsk do Československa. Západ sice protestoval, ale příliš nereagoval. Měl svých starostí dost. Pro všechny bylo přednější respektovat poválečné rozdělení Evropy. Pěšák byl obětován.

V roce 2014 je Ukrajina součástí geopolitické hry. Kdo ji rozehrál se časem ukáže. Putin prohlásil, že nasazení ruských vojáků na Krymu je nutné k normalizaci situace na Ukrajině a k ochraně ruských občanů a vojáků z ruské základny. Scénář je jednoduchý a úloha páté kolony jasná. Vyvolávat incidenty, přicházet s nepřijatelnými požadavky, požádat o ochranu. Pěšák jménem Ukrajina bude patrně obětován. Ústupky Ukrajiny Rusku budou mít značný dopad na celou západní Evropu. Jaké, to ukáže čas.

P.S. Neville Chamberlain (premiér Velké Británie) po Mnichovu řekl: "Bylo by hrozné, kdybychom museli kopat zákopy a zkoušet plynové masky, protože se v nějaké vzdálené zemi hádají mezi sebou lidé, o nichž nic nevíme. Kdybychom měli bojovat, museli bychom mít větší důvod."

Autor: Věslav Michalik | neděle 2.3.2014 8:13 | karma článku: 23,76 | přečteno: 852x
  • Další články autora

Věslav Michalik

Otevřete školy

3.5.2020 v 11:19 | Karma: 20,57

Věslav Michalik

Virus strachu

2.5.2020 v 7:34 | Karma: 19,43

Věslav Michalik

Bublina jménem Covid 19

16.4.2020 v 7:40 | Karma: 23,76