Putinovo Rusko jako Hitlerovo Německo? Co říkají fakta!

3. 08. 2014 10:50:48
Pro běžného člověka je celá ukrajinská krize pěkná bramboračka. Geopolitická hra mocností. Propaganda ze všech stran. Pravda a lež se stávají relativními pojmy. Naopak postoje a hodnocení jsou zcela vyhraněné. Má mít Evropa opravdu strach z Putinovského Ruska? Je zde nějaká paralela s vývojem v Německu po první světové válce? Co z toho plyne pro Česko?

Shrněme si některá historická fakta.

1918 - Německo je poraženo v 1. světové válce, ztrácí řadu svých historických území (např. Alsasko a Lotrinsko, Poznaňsko, Západní Prusko, část Horního Slezska) a všechny kolonie
1991 - Sovětské Rusko je poraženo ve studené válce, ztrácí řadu svých historických území (např. Ukrajina, Bělorusko) a závislá území (Střední Asie, východní blok)

1918-1933 v Německu - Hluboká hospodářská a politická krize, hyperinflace, nezaměstnanost.
1991-1998 v Rusku - Hluboká hospodářská a politická krize, inflace, nezaměstnanost, propad životní úrovně obyvatelstva.

1933 - Nástup Hitlera k moci. Postuppně dochází k ochromení parlamentních a federálních institucí, zglajchšaltování („usměrnění“) politického a správního aparátu, hospodářského, sociálního a kulturního života, omezení práva se shromažďovat, je přijata rasová a homofobní legislativa. Ale dochází k oživení hospodářství, snížení nezaměstnanosti.
1999 - Nástup Putina k moci. Parlament (Duma) je v podstatě ochromen, regionální představitele jmenuje Putin, hospodářství je do značné míry ovládáno z Kremlu, Duma přijímá zákony značně stěžující protestní akce či pmezující svobodu shromažďování a projevu pro lesby, gaye apod. Ale dochází k oživení hospodářství a snížení nezaměstnanosti.

1936 - V Berlíně se konají olympijské hry, vrcholná propagandistická akce režimu. Propagandistická mašinérie se opírá o rozsáhlá státní média.
2014 - V Soči se konají olympijské hry s rekordním rozpočtem. Putinova propaganda ovládá tři hlavní televizní okruhy a řadu dalších médií.

1938 - Hitler anektuje Rakousko, 99% Rakušanů se vyslovilo pro připojení k Německu. Při obhajobě obsazení Gdaňska v roce 1939 Hitler mimo jiné prohlásil: "Gdańsk byl a je německým městem. Koridor byl a je německý. Obě tato území vděčí za svůj kulturní vývoj výlučně německým lidem. Se všemi německými menšinami zde žijícími je zacházeno špatně a způsobem, který vyvolává obavy."
2014 - Putin anektuje Krym, 96% obyvatel Krymu hlasuje pro připojení k Rusku. Putin po anexi Krymu prohlásil: "V mysli a srdci lidí Krym vždy byl neoddělitelnou části Ruska. Etničtí Rusové byli vystaveni hrozbě represí. Proto obyvatelé Krymu a Sevastopolu požádali Rusko o pomoc při obraně jejich práv a životů."

Hitler měl za cíl sjednocení všech "německých" území a lidí. Putinovi jde o "aspirace Rusů, o historickou Rus, o obnovení jednoty".

Západ nebyl schopen Hitlerovi čelit. Byl slabý a nejednotný. Přizpůsoboval se situaci. Chambarlain věřil, že se dá Hitler uspokojit aniž by západ příliš utrpěl. Výsledkem bylo obsazení Rakouska, Mnichov, obsazení Polska a Československa. A nakonec světová válka.

Západ je v názoru na současné Rusko rozdělen, navíc Evropa je na Rusku energeticky závislá. Západ dosud prováděl vůči Putinovu Rusku velmi asertivní politiku. Výsledkem je narušení suverenity Gruzie a Ukrajiny.

A co Česko? To, čeho jsme svědky je rozhodně geopolitický konflikt Západu s Ruskem. Konflikt, který není a nikdy nebude černo-bílý. Nevíme, jak se bude tento konflikt dále vyvíjet, ale měli bychom mít jasno v tom, na čí straně v tomto konfliktu jsme. Bohužel u nás obecně chybí ochota cokoli obětovat. Ochota obětovat ekonomické zájmy zájmům zajištění stability. Ochota převzít odpovědnost. Ochota zaujímat jasné a principiální postoje. Nemůžeme doufat, že dějiny se kolem nás jen tak proženou, že tím nějak proplujem. V těchto případech se oportunismus nevyplácí.
Je čas zaujmout jasné stanovisko. Je čas opustit hloupý kurz české diplomacie posledních let, tedy kurz budování prioritních česko-ruských obchodních vztahů. Kurz, který nám dnes svazuje ruce. Orientace na Rusko nám totiž nikdy nic dobrého nepřinesla.

Související článek Rusko navrhuje nové dělení Evropy. Kam s Českem?

Autor: Věslav Michalik | neděle 3.8.2014 10:50 | karma článku: 28.53 | přečteno: 2012x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 21.33 | Přečteno: 317 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.52 | Přečteno: 457 | Diskuse

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 36.66 | Přečteno: 863 | Diskuse

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 31.78 | Přečteno: 607 |

Petr Kubík

Jak dohnat západ?

Každý z nás, ať už je jakéhokoliv věku, už nejspíše někdy slyšel slavné a opakované heslo - dohnat západ.

17.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 2797 | Diskuse
Počet článků 61 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2913

Vzděláním jaderný fyzik, pragmatický optimista, starosta Dolních Břežan, člen STAN.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...