Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rathův desátek. Osobní profit nebo systém financování strany?

Na první pohled to vypadá jasně. Organizovaná korupce, předražování a manipulování veřejných zakázek, praní špinavých peněz. To je jen část nepravomocných rozhodnutí soudů týkajících se Rathových nejbližších spolupracovníků.

V roce 2008 utvořila středočeská ČSSD koalici s KSČM a do čela si zvolili velmi výraznou postavu. Davida Ratha, jednu z nejvýraznějších postav tehdejší ČSSD. Na Středočeském hejtmanství začaly nevídané čistky. Mezi úředníky převládala atmosféra strachu. David Rath byl silný vůdce. Vůdce, který za přihlížení svých kolegů nebývale zkoncentroval moc. Vůdce, který začal vytvářet systém outsorcingu rozhodování ve vybraných činnostech kraje.

Nejdříve přišly na řadu středočeské krajské nemocnice. Měly být řízeny z jedné příspěvkové organizace kraje s nazvem Krajská nemocnice Středočeského kraje. Řídila ji ředitelka kladenské nemocnice a členka předsednictva ČSSD Kateřina Pancová. Předsedou představenstva všech pěti krajských nemocnic byl Robert Georgiev, muž který působil jako šéf odboru kanceláře hejtmana a který předtím dělal Davidu Rathovi asistenta ve Sněmovně. Investičním náměstkem středočeských nemocnic a poradcem Davida Ratha byl Filip Bušina. Díky příspěvkové organizaci vznikl nástroj jak řídit nemocnice z jednoho místa, centrálně nakupovat léky i služby. Ale rovněž vznikl nástroj umožňující ovlivňovat výběrová řízení v jednotlivých nemocnicích. Předsedou výběrových komisí byl sociální demokrat Petr Kott. Proč takový zájem o nemocnice? Protože nemocnicemi mělo protéct několik miliard investičních dotací.
Podobný systém byl připraven pro středočeské krajské silnice. Proběhla reorganizace a koncentrace rozhodování do příspěvkové organizace Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje pod vedením Pavla Čiháka, který s Davidem Rathem velmi úzce spolupracoval. Miliardy na opravy silnic se přidělovaly v losovačkách. Po zatčení Davida Ratha se některé tendry opakovaly. Běžná úspora u opakovaných tendrů dosahovala desítek procent. Poloviční ceny oproti předchozímu stavu nebyly výjimkou.
A do třetice. Krajem vlastněná Středočeská turistická a informační služba. Ředitelkou byla Šárka Alexa, spolupracovnice Davida Ratha. Touto organizací neprotékaly miliardy, pouze miliony na propagaci, ale v problematických veřejných zakázkách.

Výsledek působení nejbližších spolupracovníků Davida Ratha ve středočeských institucích? Kateřině Pancové a Petru Kottovi Krajský soud v Praze nepravomocně uložil za korupci při veřejných zakázkách ve Středočeském kraji 7,5 roku vězení. Oba soud označil za organizátory korupce. Šárka Alexa dostala nepravomocně dva roky vězení s podmíněným odkladem na tři roky a nutnost uhradit 7,8 milionů korun za zmanipulování veřejné zakázky. Filip Bušina rovněž stanul před soudem. Spolu s dalšími třinácti lidmi čelí obvinění z krácení daně, korupce a praní špinavých peněz.

Dosud známá rozhodnutí soudů napovídají, že na Středočeském hejtmanství existoval důmyslný systém předražování veřejných zakázek. Tímto systémem proteklo několik miliard korun veřejných prostředků. Ze soudního přelíčení rovněž vyplývá, že systém generoval něco na způsob desátku. Deset procent z několika miliard je několik stovek milionů korun. Kde ty stovky milionů jsou? Zůstaly jako osobní profit mezi účastníky systému? A nebo doputovaly do černého fondu stranické pokladny, jak naznačuje samotný David Rath? To se zřejmě nikdy nedovíme. Nicméně tento příběh (pokolikáté už?) ukazuje, k čemu může vést koncentrace moci ve spojení s nekritickou adorací vůdce. Proč jsme tak nepoučitelní?

Autor: Věslav Michalik | pondělí 11.5.2015 20:47 | karma článku: 28,81 | přečteno: 843x
  • Další články autora

Věslav Michalik

Otevřete školy

Otevíráme obchody, divadla, kina, ale školy jen tak naoko. Podle schválených pravidel to je spíše hlídání dětí z prvního stupně. Je to chyba. Pět argumentů proč školy otevřít.

3.5.2020 v 11:19 | Karma: 20,57 | Přečteno: 684x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Věslav Michalik

Virus strachu

Pokud se člověk cítí ohrožen, pokud jde o jeho přežití, pokud má strach, pak je velmi snadno manipulovatelný. Dá se snadno přesvědčit, že se musí pro své přežití něčeho vzdát.

2.5.2020 v 7:34 | Karma: 19,43 | Přečteno: 549x | Diskuse| Společnost

Věslav Michalik

Deficit 300 miliard. Není to málo?

Vláda oznámila, že plánuje deficit 300 miliard Čtyřicet miliard byl původní schodek, 140 miliard je výpadek příjmů. Zbylých 120 miliard by tak mohlo jít na stimulační opatření pro podporu ekonomiky.

25.4.2020 v 19:22 | Karma: 14,47 | Přečteno: 676x | Diskuse| Ekonomika

Věslav Michalik

Covid19. Svět na křižovatce? A nebo příležitost?

Zákaz vycházení nebo karanténu mají země, které vytvářejí polovinu světového HDP a žije v nich třetina světové populace. Podle International Labour Organization je ztrátou zaměstnání ohroženo 1,25 miliardy lidí.

19.4.2020 v 11:58 | Karma: 9,47 | Přečteno: 257x | Diskuse| Ekonomika

Věslav Michalik

Bublina jménem Covid 19

S tou nemocí je to nějaké zapeklité. Před deseti dny jsem na své FB stránce zveřejnil níže uvedený text. Zdá se mi, že je pořád o čem přemýšlet. Do jaké míry je celá situace kolem Covid 19 bublinou?

16.4.2020 v 7:40 | Karma: 23,76 | Přečteno: 893x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

V nahrávkách si stěžoval na bankovky. Bystroně z AfD potápí důkazy

24. dubna 2024  16:53

Nové důkazy v kauze německého politika strany Alternativa pro Německo Petra Bystroně potvrzují...

Bývalý ředitel finančního úřadu kryl úniky a bral „dárky“, dostal podmínku

24. dubna 2024  15:01,  aktualizováno  16:48

Bývalý ředitel brněnského finančního úřadu Miroslav Kuba si už třikrát vyslechl podmíněný trest za...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28,  aktualizováno  16:44

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2923x
Vzděláním jaderný fyzik, pragmatický optimista, starosta Dolních Břežan, člen STAN.