Diskuse

Ferdinand Porsche nebo František Čuba. Jaký je v tom rozdíl?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PB

Fer. Porsche starší byl nakloněn nacismu a byl geniálním konstruktérem Brouka.

Pokud bylo zrušeno i muzeum Porsche - tak to je chyba - a velká, myslím. Protože vozy Porsche jsou již jeho syna, který zemřel nedávno a za svého otce nemohl!

0 0
možnosti
KB

Zajímavě napsáno a karma. Jaký je v tom rozdíl? Komunismus si spousta lidí idealizuje, zatímco nacisty odsuzuje rázně. Ale máte pravdu, dokud se nebude měřit stejným metrem, nevyrovnáme se s minulostí.

1 0
možnosti
Foto

Porovnávat oba režimy není težké, jen to leckdy neděláme, protože se nám to nehodí k případné argumentaci. Myslím, že rozdíl být členem KSČ v době normalizace a být členem NSDAP, SS atd. v době holokaustu a 2. sv. války, je víc než patrný. Podotýkám, že ani jedno ani druhé neschvaluji, nicméně rozdíl zde vidím. Rovněž se domnívám, že osvobození francouzského soudu z Ferdinanda Porsche morální vinu aktivní spolupráce s nacistickým režimem nijak nesmylo. To, že Čuba byl Zemanem vyznamenán, je spíš směšné, než abychom to použili k porovnání s německým konstruktérem, který byl, narozdíl od Čuby, skutečně světově významnou osobností. Rozhodnutí občanů Vratislavic tedy vnímám spíše jako souboj dvou principů, jak nahlížet na kontroverzní minulost některých osobností. Je jasné, že minulost Porscheho může leckomu vadit a může se jej i osobně dotýkat. A to by, dle mého mínění, nemělo být předmětem společenského odsudku. Jiný se bude držet striktně přínosu konstruktéra do oblasti lidského vědění, na což má rovněž právo. Žádná spravedlnost v tom není a nikdy nebude a je jasné, že kdyby Porsche nekolaboroval s nacisty, žádný problém by v oněch Vratislavicích nevzniknul. Jako příklad k porovnání jste mohl spíše uvést Alberta Speera, který byl odsouzen na 20. let vězení norimberským tribunálem. Určitě to neznamenalo, že by se Spojenci nedokázali vyrovnat se svou minulostí. Právě zde byla vlastně řešena otázka, kdy člověk "pouze" spolupracuje a kdy se aktivně podílí do té míry, že se stává válečným zločincem. To je ale rozsáhlé téma. Mnohé argumenty, které bude jeden či druhý v takové diskuzi o uplatňovat, budou spíše morálního charakteru. Logika v tom, zda mít či nemít v obci památník Porschemu, žádná není, proto vnímejme rozhodnutí Vratislavských jako jejich současnou pozici v dané věci. Určitě se to ale časem může změnit, třeba s příchodem nového starosty. Jak prosté :)

0 0
možnosti
AK

Ještě koženého Klause muzeum a za čas taky Babišovo a jsme doma v mrazivém Krejčířově.  :-))

1 1
možnosti
Foto

A jak hodnotit současné manažery a politiky, kteří se aktivně podíleli na korupci, rozkrádání a devastaci státu po roce 1989?

1 1
možnosti
Foto

Pane Makovec vyjmenujte mně politiky, kteří se aktivně podíleli na korupci, rozkrádání a devastaci státu po roce 1989? Já jezdím po republice a nikde nevidím devastaci. Prosím, kde ji mám hledat ?

0 0
možnosti

Hlavní rozdíl je ovšem v tom, že Porsche nebyl rodinou s Hitlerem tak jako Čuba se Štrougalem;-D

3 2
možnosti
Foto

To je pane kolego, poněkud silně přehnané přirovnání... Srovnat Štrougala s Hitlerem, to určitě nemyslíte vážně.

4 2
možnosti