Diskuse

Potkal jsem kulaka, vesnického boháče, škůdce národa.

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tak se v rámci podnětů z četby tohoto článku díval, jak kolektivizace na tom českém venkově probíhála. Moc tvrdě, krutě i příšerně. 16 000 lidí bylo vystěhováno.

Avšak nalijme si čistého vína. Kdo z těch 16 000 protestoval veřejně proti vystěhování 3 milionů sudetských Němců?

0 1
možnosti
ZK

Z68d41e70n62a 89K21o75č38í

14. 1. 2014 20:10

Dobře víte, že protestovat nemohl nikdo z nich. Němci mohli vykřikovat jen v Německu - v Čechách je čekalo za protesty okamžité zastřelení. U těch kolektivizovaných čechů je za protesty čekaly  jen uranové doly. To tam nepíšou ? ?!!

1 0
možnosti
JS

Mně se na těchto článcích vždycky tak trochu něco nezdá. Ještě tam něco chybí, něco důležitého nebylo řečeno. Ale co?

Ono je to tím, že takové svědectví je příliš jednostranné, ale skutečný život je vždycky mnohem složitější. Většina drobných zemědělců tehdy viděla v družstevním slučování dobrý nápad, a faktem je, že zemědělský výkon (výroba potravin) po této reformě skutečně prudce vzrostl – a bez pracovního nadšení spousty obyčejných lidí se to neobešlo.

V celé Evropě tehdy existoval potravinový přídělový systém. Všechny země přistoupily k nějaké formě kvótově řízeného hospodářství. Potravinová poptávka mnohonásobně převyšovala nabídku. Bylo nutné zabránit tomu, aby výrobci potravin nekontrolovaně šponovali ceny a destabilizovali již tak destabilizovanou společnost. Bylo nutné nějakou dobu regulovat ceny, stanovovat nutné výrobní kvóty (aby nikdo nemohl svou produkci prodávat na černém trhu, který byl mnohem výnosnější, ale ničil ekonomiku) a zároveň byla garantována státní výkupní cena.

V Československu to nebylo vždy tak, že sedláci nebyli schopni plnit tvrdé kvóty. Nebyli totiž všichni jenom čestní – tak je to ostatně po celou historii lidstva. Mnozí prostě zásobovali černý a pašerácký trh (protože poskytoval zisk mnohonásobně převyšující náklady), pak ale pochopitelně nezvládali plnit kvóty. Nebo se snažili za každou cenu ušetřit výrobní náklady (aby více vydělali), pracovali s minimem lidí i materiálového zázemí, ale pak nebyli schopni dosáhnout výnosů odpovídajících pozemkovému záboru.

1 5
možnosti
JS

(Dokončení příspěvku)

Podobný efekt bylo možné pozorovat při pozemkové reformě za První republiky. Drtivou většinu zemědělské půdy před rokem 1918 vlastnilo jen pouhých asi dva tisíce velkostatkářů. Po rozparcelování této půdy mezi drobné zemědělce zemědělská produkce prudce vzrostla. Velkostatkáři prostě šetřili na všem – na lidech, na osivu, na materiálu. Vpodstatě dohromady tvořili kartel, který kontroloval úplně všechno – objem produkce i cenu. Tento feudální princip se podařilo politikům První republiky úspěšně rozrušit – ku prospěchu celé společnosti.

V tom článku se píše o "velkém předválečném sedlákovi". Bylo by zajímavé vědět, do jaké míry byl tento "velký sedlák" reliktem z První pozemkové reformy. V článku se dále píše o více než devíti tisících litrech mléka a o skoro tuně masa – přičemž, jak jsem pochopil z toho propagandistického vesnického plátku, šlo jen o to, co nebylo dodáno v rámci kvót. Takže o drobné zemědělce, kteří se pachtili na své záhumence, skutečně nešlo. Pravdu o tom, proč nesplnili kvóty, se již nikdy nedozvíme. Mohlo to být kvůli záměrně tvrdým normám komunistických fanatiků, ale také kvůli snaze vydělat peníze mimo oficiální trh. Podle toho, co se nyní naprosto všude píše, to vypadá, že naprosto všichni byli nespravedlivě perzekvováni, přitom vyloženě amorálních činů s vyděračskými cenami za maso nebo cukr tehdy prokazatelně proběhl bezpočet. Spoustě z nich šlo prostě opravdu jen o peníze, a to bez ohledu na prostředky.

V současnosti jsme ve stavu, kdy se vlastnictví půdy začíná opět koncentrovat do rukou jednotlivých vlastníků s téměř neomezeným kapitálem a nenápadně se začíná rodit kartel. Takže to "opakování historie" nemusí případně plynout jen z komunistického totalitarismu, ale jen z obyčejné chamtivosti – ostatně – jako vždy v historii lidstva.

1 5
možnosti
ZK

Z89d17e74n91a 88K85o49č66í

14. 1. 2014 13:54

Pane Michalíku proti článku nic nemám. Pouze si dovolím těžce nesouhlasit s vaší poslední větou:

Parlament chystá umožnit bývalým estebákům zastávat nejvyšší funkce v tomto státě; za této situace bychom měli být všichni stále nadmíru obezřetní. Kdo zapomene historii opakuje její chyby.

Nějak jste pozapomněl na skutečnost, že oni STBáci, policisté, bachaři, vysocí straničtí funkcionáři, vojáci ........ kteří se podíleli na organizování onoho komunistického šikanování..... bez problémů posledních 20 let seděli v parlamentu, nebo nejrůznějších polostátních institucích.....a berou nejvyšší penze v ČR, aniž by proti tomu bývalý parlament a straické špičky jakkoliv zasáhly.  

Vy se snažíte vozit po člověku u kterého není zřejmé jestli skutečně udával  režimu nepohodlné osoby, nebo jestli byly zneužity jeho cestovní zprávy ze služebních cest. Dosud se žádná osoba nepřihlásila, která by za socialismu byla  Babišem poškozena, nebo vy o nějaké víte ? ?;-)

5 3
možnosti
JC

A chce si mi říct:

Pokud víte, promluvte anebo mlčte navždy ...:-) ;-)

2 1
možnosti
Foto

Dotaz na autora

Mohl byste doplnit název článku, datum a název té tiskoviny a stránku, standardní citace prosím. .

0 2
možnosti

No prostě nedodrželi zákonné předpisy přijaté vládou zvolenou hlasy 99% voličů a byli za to potrestáni. To je standardní postup v každé demokracii.  Je pravda, že vložením zemědělského majetku do ZD vznikla  určitá újma jednotlivci, kulakovi, ale na druhé straně to pomohlo  50 lidem, kteří dosud "robotovali" pro kulaka za "almužnu" dostat se na úroveň lidské bytosti. A v demokracii je zvykem, že zájem většiny převažuje zájem jednotlivce. Takže pro objektivitu je nutné se ptát nejen kulaka, ale také ostatních obyvatel obce. A z uvedeného procesu u nás vzniklo soběstačné zemědělství na úrovni, kterou nám záviděl celý západní svět. Proto také muselo být po roce 1989 zlikvidováno a potraviny již dovážíme fakticky jenom z Číny, Polska nebo druhořadé z Německa.

3 17
možnosti
OK

Jelikož o tom něco z řady osobních svědectví vím, tak vám popíšu jeden z mnoha případů. Jeden hospodář s početnou rodinou, člen strojního družstva a také lihovarnického družstva (ano, i před rokem 1948 běžně existovalo družstevnictví, ale poněkud jiného charakteru), byl komunisty označen za kulaka. Byly mu zabaveny pole s vysokou bonitou a místo toho dány nejhorší, kamenné úhory. Přišel o velkou mlátičku, dostal místo toho nevýkonnou malou. Vzhledem k okolnostem se sám rozhodl vstoupit do JZD, aby byl schopen uživit rodinu. Byl odtud vyhozen, že kulaky tam nechtějí. I přesto, že on a jeho rodina pracovali, co jim síly stačily (například v době žní byla pracovní doba od 5 hodin ráno do 3 hodin ráno - to není překlep), měl povinnost plnit vysoké dodávky státu. Ty stejně plnit nedokázal i za cenu, že mu chyběly základní potraviny pro rodinu. Aby měla jeho rodina z čeho žít, dobří lidé jim tajně v noci nosili chléb a mléko. 

Pro neplnění dodávek (= rozvracení socialistického hospodářství) byl tento sedlák odsouzen tuším k osmi letům vězení ve formě nucených prací v jáchymovském uranovém lágru. Mimoto dostal doživotní zákaz pobytu ve své rodné vesnici a veškerý majetek rodiny kromě několika základních potřeb byl zkonfiskován. Zbytek jeho rodiny byl poslán do opuštěného a vybydleného statku 50 km odtud. Bylo to v zimě a ti lidé ani neměli kde spát. Jedno s dětí, když v noci zoufale po vesnici shánělo peřiny, dostalo zápal plic.

10 1
možnosti
OK

Takové případy byly i v naší rodině. Ta citace dobového komunistického útoku proti kulakům je děsivá. Snad ještě děsivější je, že někteří lidé to i dnes považují za pravdivé a správné.

11 0
možnosti
Foto

I23v71o 30C50i21l55i30c47h

14. 1. 2014 12:02

Také mne při čtení toho dobového textu mrazilo hrůzou :-/

6 0
možnosti