Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RE

Mohu k tomu říct jen, že pokud bychom museli být v nějaké unii, tak nejlépe skandinávské. Naše poloha ,,penzionu na křižovatce Evropy" je pro nás ale nevýhodou, když ji neumíme využít,

1 0
možnosti
TV

Tak si to shrňme. Německo, chtělo zrušit Československo. Poláci chtěli Slezko v roce 1919 a 1938. Rusko jako CCCP, nás zabralo jako satelit po roce 1948. Maďaři také v roce 1919 nárokovali území tehdejšího Československa. Abych minulé století zkompletoval celkem v bezpečí jsme se mohli cítit za R-U ;-D. Toť paradox, kteří naši vlastenci nechtěli akceptovat a v roce 1918 měli úspěch.Skončím v roce 1969, kdy vlády těchto národů (kromě  Rakouska) okupovali naši vlast na pozvání známých vlastizrádců. Jak to vypadá vždy musíme skončit pod někým. Nikdo s námi totiž nemá zájem rovnocenně spolupracovat. My jsme poznamenáni stigmatem slabého vůdce národa. Jediný kdo vše držel duchovně v celku se tak jeví T.G. Masaryk. Je jasné, že vliv Ruska musíme oslabovat, ale nevymizí nikdy. Jelikož jsme Slované. Naopak Německu musíme ukázat, že stojíme stát se  rovnocenným partnerem a to je těžké, jelikož zatím nejsme a dlouho nebudeme. A naše furiantství v EU nám také moc nepomáhá zvýšit si image v celé Evropě. Europoslanci jsou na houby s nulovým výsledkem a naše zahraniční politika , také není moc čitelná až na světlé záblesky, které brzy pohasnou. Takže se politiku snaž a nekecej.

12 2
možnosti
JD

J88i36r90i 17D30o17b39r72ý

11. 2. 2014 14:39

Jazykove Slovane, geneticky ale vic Keltove. A kulturne nejblize asi do Rakouska i kdyz to Prochazkove v Vidne nechteji slyset

4 2
možnosti
Foto

Kdo je Věslav Michalík? To jméno mi nepřipadá moc české. Takže je snad srozumitelné, že v polském prostoru určitá, historicky podmíněná rusofobie převládá. Česká republika patří k nejzápadnější kořisti Rudé Armády, byla za Gorbačova vrácena do lůna Evropy.

Východní hranice Evropy je dnes na pomezí Ukrajiny a Běloruska. Tam se to velmocenské napětí vybíjí. Poláci nezapomínají na své krajany v bývalé polské Ukrajině, Haliči a Rusové zase sází na své kozáky na Donu. Minulost této oblasti je plná tragédií.

Rusko nás, alespoň v dohledné době, už příliš neohrožuje, pro mnohé Rusy je ČR zemí zaslíbenou. Ti ovšem republiku neohrozí, chtějí zde pouze svobodně a hezky žít. Do jisté míry jsou proto ruští podnikatelé, zejména v bývalém pohraničí s Německem, přínos.

Problém by mohl vyrůst, kdyby navazovali nadmíru úzké vztahy se svou bývalou vlastí, jako třeba sudetští Němci s Německem. To však zatím nehrozí, i když moudrý politik tuto možnost nespustí ze zřetele a cvrkot v těchto kruzích pečlivě sleduje.

9 1
možnosti
PB

P80e45t33r 35B50r86a51b37e80c

10. 2. 2014 21:13

Tento článek je politická spekulace, nic víc. Rusové si mohou říkat co chtějí, to dnes nemusí nikomu v rámci Evropské unie vadit a ani o tom přemýšlet. O nějakém dělění EU není řeč a vůbec nebude.

4 5
možnosti
VS

V34o31j44t90a 88S65u14k

10. 2. 2014 21:28

Rikas DNES!! ale jina situace bude za 50 + let kdy uz bude Evropa po policke ,emigracni a nerostnem bohatsvi vycerpana tak nastoupi Rusko a I Nemci budou radi ze maji trhy na vychode za vymenu vlivu Ruska.;-)

2 0
možnosti
PV

Nejlépe by bylo, kdyby jsme my, středoevropské země v čele s Polskem (+Česko, Slovensko, Maďarsko, Chorvatsko, Slovinsko, Rumunsko, Bulharsko, Ukrajina, příp. Rakousko), vytvořili federaci s jednotným druhým úředním jazykem -angličtinou. S názvem země CEC (Central Europe Countries). A bylo by perspektivně po trvajících jazykových problémech.

5 5
možnosti
JZ

Čili obnova RU, proč ne.:-)R^

5 0
možnosti
PS

Podle mne je to typicky nazor z 19.-20. stoleti. Dneska uz to takhle vubec nefunguje.... Kazdy stat muze byt svobodny do te miry, do jake chteji byt svobodni jeho obcane. Prave takovehle nazory co pisete patri do 19. stoleti. Svoboda neni to co je nahore ale to co je dole. Svoboda zacina v kazdem z nas.

6 0
možnosti
MM

vzletna teorie, ale praxe je jina

2 3
možnosti
JM

J70i22ř40í 54M54a89c45e59k

10. 2. 2014 11:57

Souhlasím a dodávám: Pokud nás odpůrci Bruselu straší „omezením suverenity a svrchovanosti“, je nutno se ptát, co je to ta suverenita a svrchovanost, když český poslanec je schopen hlasovat podle toho, kolik mu nadnárodní firmy strčí do kapsy. Nehájí ten „bruselský úředník“ náhodou naši suverenitu přece jen lépe (či přesněji méně špatně) než „svrchovaný český politik“, jemuž jsou naše národní zájmy u zadnice? A pokud bychom nebyli v EU, byl by Rus určitě schopen podplatit českého politika velkoryse.

14 0
možnosti
TZ

"Zapomeňme proto na české sny o nějaké třetí cestě, sny o ekonomicky a politicky nezávislém a plně suverénním Česku."

Typická věta malého Čecháčka, kvůli jehož způsobu myšlení nám hrozí, že ve vleku těch mocností budeme.

Optimální případ vypadá takto: Každý stát činí svá svobodná, suverénní a nezávislá ekonomická a politická rozhodnutí, vědom si přitom toho, že se všechny státy na světě navzájem ovliňují. Zdůrazňuji slovo ovlivňují, což není to samé jako závislost. V pestrém světě nejrůznějších kultur, ideí a směrů je vždy spousta možností, kudy se ubírat. I my jsme součástí této hry, karty si rozdáváme sílou ekonomiky a sílou armády.

5 13
možnosti
IM

Vy jste typický malý zakomplexovaný Čecháček, akorát navíc s tím, že se zhlížíte v dobách rakouska-uherska - v dobách kdy drtivá většina čechů chtěla pryč z rukou skopčáků na svobodu. Styďte se. Rv[>-]

2 12
možnosti
RP

Pane Mrkvičko, právě naopak, zakomplexovaný čecháček je ten, který se obává všeho cizího nebo si myslíte, že je to naopak? Proč tady píšete o skopčácích? Uvědomujete si,že Rakušané nejsou typičtí Němci. To, že mluví jazykem, něco jako rakouská němčina ještě neznamená, že je to skopčák. Švýcaři také používají svoji švycer dyč a snaží se odlišit od "skopčáků". A ta vaše "drtivá většina" Čechů tak moc velká nebyla. Divil byste se kolik tady žilo německy mluvicích Čechů. Vůbec netušíte kolik českých rodin mělo v příbuzenstvu německy mluvicí předky. První republika po I.světové válce vznikla na základě podepsaných smluv s mocnostmi, kde jsme se zavázali umožnit menšinám používat jejich jazyk a poskytnout autonomii. Něco na způsob Švýcarska, sami jsme kritizovali R-U jakože utlačují národy a když na poslední chvíli se rakouský císař pokoušel zachránit říši, tím, že nabídl Čechům partnerství na úrovni Uherska, tak to Češi odmítli. A sami Češi se vůči menšinám zachovali mnohem hůř..... Možná proto se sudetští Němci nemohli cítit součástí ČSR. Spíše se podívejme do historie a řekneme si, jestli nemáme s mnoha sousedy něco co nás může sbližovat, zpravidla to bývá oblast kultury, ekonomie, vzdělání atd. O kulturním vlivu po staletí ani nemluvě.

Víte kolik bylo tehdy vícejazyčných rodin? Láska vůbec neřeší jazyk. To jen hloupí a nesnášenliví lidé se pořád ohánějí jazykem.

19 2
možnosti
ZS

Vy v podstatě navrhujete obnovení Svaté říše římské: německy mluvící země + Česko se svým sedmým kurfiřtským hlasem jako základ Říše, Polsko, Uhry, Sedmihradsko atd. jako nárazníková zóna. Proč ne, ale historie nás učí, že to zas tak oslnivě nefungovalo.

7 2
možnosti
  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2923x
Vzděláním jaderný fyzik, pragmatický optimista, starosta Dolních Břežan, člen STAN.