Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Už jsem to psal v jednom článku - lustrační zákon není třeba rušit, a to ani tehdy, až budou estébáci vyřešeni biologickou cestou. Stejně jako v USA dodnes platí, že prezidentem může být osoba narozená na území USA nebo mající občanství USA v době jejich vzniku, tedy v roce 1776.

0 0
možnosti

No jo, ale zakládat přítomnost na seznamech, které tvořili stb-áci, to je poněkud scestné. Na jedné straně jsou to zavrženihodní lidi a na druhé se jim bezmezně věří. A nejvíc křiči ti lidi, kteří chodili v 89-ém do školky. Jak by se chovali dnešní mladí všehoschopní politici, kdyby byli za totáče dospělí? Tipuji tak 50 % by bylo z nich stb-áků.

0 0
možnosti

Od Listopadu uplyne letos 25 let. To je poměrně dlouhá doba = čtvrt století. V maličkém státě Absurdistan Česko souběžně budou platit dva rozporné zákony - zákon lustrační a zákon služební. Smiřuje se s tím, že doba platnosti lustračního zákona bude zřejmě " omezena na 250 let ". Co když komunisté vstanou z mrtvých ... co by potom proboha nastalo když lustrace nebudou ?? Nechápu jak lustrace budou postihovat důchodce - komunisty ? Asi je to tím, že nejsem dostatečně " pravicově moudrý ".

Pane Michalíku, jste trošku pomýlený. Správně uvádíte vůči komu měl být lustrační zákon zaměřen. Statistiku pozitivních a negativních lustračních osvědčení neznám.

Ve skutečnosti se z tohoto zákona stal " bič na komunisty ", včetně těch ( včetně mne ) kdož nikdy agenty StB nebyli ani s nimi nespolupracovali. Změnil se v bezohledný zákaz výkonu vedoucí funkce - bez ohledu na dosažené vzdělání a odborné vědomosti a znalosti.

1 1
možnosti
Foto

Pane Michalíku, moc ráda čtu vaše komentáře... i dnes naprostý souhlas... díky..

2 2
možnosti
Foto

Já nemám problém s fakty, které zde vypočítáváte. Kontrolovat je nebudu, ale nemám důvod Vám nevěřit. Stejně mi ale ponechání platnosti připadá zbytečné. Vemte si, kolik daleko nebezpečnějších lidí, kteří vzešli z klaus-zemanovských elit, se ve vysoké státní správě pohybuje doteď a my se budeme šťárat v nějakých archivech ? Připadá mi to směšné. Pro mě je důležité, aby státní správa fungovala a aby když někdo poruší zákon nebo něco ukrade, aby zafungovala policie, zastupitelství a justice. Ať je to nějaký estébák nebo ódéesák nebo komunista. Jenže platnost lustračních zákonů dává výhodu těm nebezpečným, kteří estébáci nebyli. Připadá mi to absurdní.

4 4
možnosti
Foto

Ještě jedna poznámka. Zkrátka, když si budu, ať už jako volič nebo jako šéf nějakého úřadu, vybírat člověka, tak by mě mělo zajímat, co je to za člověka. Klidně se do těch archivů StB můžu podívat, ale stejně tak bych si měl i zjistit, jestli v poslední 15 letech nebyl napojen na klientelistickou síť, která tu vládla. A pokud bude pravda A nebo B, tak takový člověk ve státní správě nemá co dělat a přitom to nemusí být estébák.

5 0
možnosti

Lustrační zákon ještě ponechat, souhlasím. Jenom se mi ztraceně nelíbí, že po celé roky se vyskytují bývalí estébáci v různých odpovědných funkcích, dokonce přímo u policie a dalších bezp. složek.....A takový skutr Hašek s nimi bezostyšně pózoval na památeční foto.  Rv

http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/tvare-stb/slouzili-u-stb-ted-jsou-u-policie-a-maji-dvoji-plat_154144.html#.UvNaOmeYbsZ

4 0
možnosti

Hlavní význam lustračního zákona je morální: ukazujet, že udávat sousedy, spolupracovníky a kamarády z hospody je špatné a že se to nemá dělat v žádném režimu.

6 0
možnosti
Foto

No morální význam potřebujeme zákon ? Buď to víme a pak ho nepotřebujeme anebo to nevíme a pak nám nepomůže ani svěcená.

4 3
možnosti

Ve Vašem pojetí jsou lustrace pouze doživotním trestem, třeba jen za jedno hlášení ze zahraniční cesty. Takto to zákonodárce ale nemyslel. Zákon byl původně přijat na 4 - 5 let s odůvodněním, zabránit narušování procesu nově se tvořící demokracie. Dnes se zákon týká malé skupiny lidí, z nichž ty, kteří podepsali spolupráci z přesvědčení budeme počítat v desetinách procenta. Lidí, kteří se byli v zahraničním obchodě se počítají min. na desetitisíce a každý musel psát hlášení; kolik bylo těch, kteří sice nepodepsali spolupráci, ale byli horší v podávání informací, než ti s podpisem? Už vůbec dá špatně dohledat podvržené spolupráce jen pro vykazování činnosti estébáků. A jak ukazuje dnešní stav naší demokracie, ti s čistým "lustrákem" jsou horší a nepostižitelní.

4 4
možnosti

6. 2. 2014 7:00

Na tom vsem je nejvetrsi nestesti, ze lustrace se tykaly jenom spolupracovniku StB, lhostejno zda dobrovolnych nebo z donuceni. Nikdy se netykaly primo pracovniku StB.

4 0
možnosti
  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2923x
Vzděláním jaderný fyzik, pragmatický optimista, starosta Dolních Břežan, člen STAN.